Obilježeno 16 godina od smrti Borisa Trajkovskog

Srna
Obilježeno 16 godina od smrti Borisa Trajkovskog

MOSTAR - Na spomen-obilježju na Matića brdu u blizini Stoca danas je položeno cvijeće povodom 16 godina od pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je stradao na ovom mjestu u avionskoj nesreći zajedno sa još osam saradnika i članova posade prilikom dolaska na investicionu konferenciju u Mostar.

Vijence su na spomen-obilježje položili predstavnici svih nivoa vlasti u BiH i članovi delegacije Vlade Sjeverne Makedonije. 

Ministar za dijasporu Sjeverne Makedonije Edmond Ademi rekao je da je Trajkovski ostavio veliki trag ne samo u makedonskom društvu i državi nego i u BiH. 

"Bio je čovjek koji nije dijelio ljude po vjerskoj i etničkoj osnovi, čovjek koji je bio otvorenog srca i duše, čovjek koji je imao mjesta za svakog i takav je bio od početka svog mandata, pa do posljednjeg daha", kazao je Ademi. 

On je dodao da je vizija koju je Trajkovski imao za svoju državu uspjela. 

"Težio je ka tome da Sjeverna Makedonija postane članica NATO-a ne zbog prestiža, već političke vrijednosti, u čemu se uspjelo, a sve smo bliže i otvaranju pregovora s EU", naveo je Ademi. 

Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Josip Brkić prilikom pologanja vijenaca rekao je da je Trajkovski radio na produbljivanju dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti regiona i prosperiteta. 

"BiH ne zaboravlja i neće osvjedočene prijatelje kao što je bio Trajkovski, ljudska, moralna i politička gromada, ali i iskren prijatelj BiH", rekao je Brkić. 

U avionu makedonske Vlade, koji je pao 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlja, poginuli su Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog Ministartsva spoljnih poslova Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski. 

O padu aviona godinama je bilo puno nedoumica, međutim u završnom izvještaju međunarodne komisije koja je vodila istragu navedeno je da su pilotske greške glavni uzrok avionske nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana