Obilježena 31 godina od formiranja ViPVO Vojske Srpske

Srna
Obilježena 31 godina od formiranja ViPVO Vojske Srpske

LAKTAŠI- U Mahovljanima kod Laktaša danas je obilježena 31 godina od formiranja Vazduhopovstva i protivvazdušne odbrane (ViPVO) Vojske Republike Srpske, čiji je 61 pripadnik položio život za stvaranje Srpske.

Za poginule pripadnike ViPVO Vojske Republike Srpske služen je parastos, prislužene su svijeće i položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju na vojnom dijelu aerodroma Mahovljani.

Pukovnik Janko Kecman istakao je da je ViPVO dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske te naglasio da su pripadnici ovog roda Vojske Republike Srpske učestvovali u brojnim borbenim operacijama, posebno u operaciji "Koridor".

On je nagasio da buduće generacije treba da čuvaju tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da je neophodno svake godine obilježavati ovaj važan događaj iz bliže srpske istorije i dati mu na značaju.

On jer naglasio da gradska uprava Laktaši vodi računa o boračkim kategorijama, posebno o porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, te istakao da će to i dalje činiti.

-Priveli smo kraju privatizaciju boračkih stanova poslije 20 godina i pomoći ćemo svim boračkim kategorijama u skladu sa finansijskim mogućnostima grada Laktaši - naveo je Bojić.

Miloš Pavlović sa Pala, čiji je otac Vladimir poginuo krajem 1995. godine na Ravnoj planini, rekao je da je važno obilježavati ove datume i sjećati se žrtava rata i da se ovakve stvari više nikome ne ponove.

Vijence na Centralno spomen-obilježje položile su delegacije porodica poginulih boraca, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, brigade ViPVO, grada Laktaši, Boračke organizacije Laktaši, Helikopterskog servisa i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske te Udruženja gradađan "Vazduhopovac".

Obilježavanje 31 godine od formiranja Vazduhopovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske organizovao je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

ViPVO Vojske Republike Srpske je formirano 27. maja 1992. godine, od kada je izvršeno 16 borbenih letova za podršku kopnenim snagama, a komande su bile u Zalužanima i Mahovljanima u okviru 874. vazduhoplovne baze Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana