Obilježena 31 godina od formiranja Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS

Srna
Obilježena 31 godina od formiranja Prvog i Drugog krajiškog korpusa VRS

BANjALUKA - Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske bio je armija sa 125.000 boraca koja je uspjela da se izvuče iz neprijateljskog okruženja od Brčkog, Grmeča, Vlašića i Ozrena i odbrani od takozvane Armije BiH i HVO-a, rekao je danas ratni komandant Štaba Prvog krajiškog korpusa general Boško Kelečević.

-Bili smo u operativnom okruženju cijelom rijekom Savom kod Brčkog, rijekom Unom kod Grmeča, kod Vlašića rijekom Ugrom i na Ozrenu - rekao je Kelečević na obilježavanju Dana ova dva korpusa u banjalučkoj kasarni “Kozara”.

On je istakao je takvo operativno okruženje tražilo velike snage da se taj prostor brani i odbrani od neprijateljskih snaga takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, koje su nastojale da presijeku taj kraj i da nema Republike Srpske.

-Umješnim komandovanjem komandanta Drugog krajiškog korpusa Momira Talića koji je dobrim dijelom vodio operativna dejstva i Prvog i Drugog krajiškog korpusa uspjeli smo da se probije „Koridor“ na Vidovdan 1992. godine kroz Posavinu - istakao je Kelečević.

Kelečević je istakao da bez proboja “Koridora”, u kojem su učestvovali i Prvi i Drugi krajiški korpusi, danas ne bi bilo Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, iz oba korupsa poginulo je više od 9.000 boraca.

Pomoćnik komandanta Drugog krajiškog korpusa pukovnik u penziji Mikajlo Mitrović rekao je da je taj korpus formiran po naređenju komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na sjeverozapadnom dijelu Srpske.

-Drugi krajiški korpus je imao zadatak da sačuva srpski narod od genocida i on je to uspješno izvršio - istakao je Mitrović.

Mitrović je podsjetio da je tadašnje vrijeme bilo veoma teško jer je uporedo sa vođenjem borbenih dejstava protiv neprijateljskih snaga trebalo vršiti obuku i popunjavati jedinice Vojske Republike Srpske, dok su se istovremeno vodila borbena dejstva.

Mi smo izvršili sve zadatke koje je pred nas postavio Glavni štab Vojske Republike Srpske”, rekao je Mitrović.

Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa je dan kada se obilježava uspomena na sve operativne sastave koji su djelovali u okviru Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata.

Prvi krajiški korpus tokom rata je imao oko 125.000 boraca, od kojih je oko 9.000 poginulo, a 22.778 je ranjeno. Korpus je držao front u dužini od 1.160 kilometara, a popunjavao se sa teritorije 28 opština.
Drugi krajiški korpus brojao je 18.000 vojnika, a imao je više od 2.000 poginulih boraca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana