OBA udarila na slobodu medija

Darko Momić
OBA udarila na slobodu medija

Banjaluka - Izvršni obavještajni odbor koji čine predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda trenutno je jedini nadležan za kontrolu rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i jedini može da provjeri da li su tačne tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da OBA prisluškuje medije u BiH.

Dodik je prije dva dana uzburkao javnost kada je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je 10. aprila pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 u OBA otvoren nalog za obradu medija, kojim je, kako je rekao, naloženo praćenje i usmjeravanje medija u BiH, koje hoće da stave u funkciju medijske satanizacije političkih protivnika i kod Bošnjaka i Hrvata i Republike Srpske. On je rekao da je u nalogu navedeno da se vodi obrada RTRS-a, “Dnevnog avaza”, “Dnevnog lista”, “Večernjih novosti”, “Večernjeg lista”, “Nacionala”, “Kurira” i “Informera”, te portala “poskok.info” i “dnevno.ba”.

S druge strane, iz OBA su kategorično odbacili tvrdnje da prate i prisluškuju određene medije i kažu da su to čiste budalaštine, koje nemaju nikakve veze sa realnošću.

- Ono što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da se određeni mediji prate kako bi se određeni ljudi satanizovali je izvod iz “pres klipinga” koji radi svaka ozbiljna institucija, a koji je njemu neko nakaradno protumačio. Dakle, riječ je o izvještajima medija koji se odnose na određene stvari iz oblasti bezbjednosti i nije riječ ni o kakvom obavještajnom praćenju određenih medija - rekli su za “Glas Srpske” iz OBA.

Bivši visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti SFRJ i kasniji šef Državne bezbjednosti RS Sredoje Nović kaže da je problem nedostatak kontrole nad OBA, zbog čega svako može da vjeruje u ono šta hoće.

- OBA BiH je skoro pune dvije godine bez prave parlamentarne kontrole, zato što ne funkcioniše Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA. Pošto poslije izbora nisu konstituisane parlamentarne komisije, u ovom trenutku samo Izvršni obavještajni odbor ima nadležnost da od OBA traži informaciju da li je pratila i prisluškivala medije. Volio bih da vidim da li će to uraditi - kaže Nović.

Predstavnici novinarskih udruženja i medija koje je naveo Dodik juče su burno reagovali na njegove tvrdnje da su pod prismotrom OBA. Upravni odbor Savjeta za štampu u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog Dodikovih navoda i zatražio hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH.

- Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipulisanja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara - saopšteno je iz UO Savjeta za štampu u BiH.

Glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović rekao je da ga uopšte ne iznenađuje informacija koju je iznio Milorad Dodik, te istakao da je samo potvrđeno ono što se već znalo.

- Potpuno sam siguran da je ta informacija tačna. Interesantan je spisak medija i razlog da se prate. Na tom spisku nema čuvenog “Žurnala”, medija koji je blizak toj ekipi, a na spisku su RTRS i “Dnevni avaz” i jasno je zašto su tu - rekao je Mihailović.

Glavni i odgovorni urednik “Dnevnog avaza” Kenan Kešmer istakao je da će, ako se Dodikova izjava ispostavi kao tačna, to biti jasan dokaz da je OBA, umjesto demokratskih, prihvatila prakse diktatorskih režima. - Ako se ispostavi da je ovo tačno, a u prilog ide i broj protokola odluke OBA, biće to još jedan dokaz da je BiH potrebna ozbiljna i korjenita reforma obavještajnog sektora - ocijenio je Kešmer.

Glavni i odgovorni urednik “Večernjeg lista” Jozo Pavković očekuje da do kraja bude istražena ova informacija.

- Ako bude utvrđeno da je tačna, zatražićemo i zaštitu međunarodnih medijskih udruženja, ali i kažnjavanje odgovornih za pokušaj gušenja slobode riječi - poručio je Pavković.

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da sudska vlast u BiH bez odgađanja saopšti da li je, ko i zašto izdao nalog OBA za prisluškivanje medija, među kojima su iz Srbije “Večernje novosti” i “Informer”.

Vučelić: Imam saznanja o tome

 

 

Glavni i odgovorni urednik beogradskih “Večernjih novosti” Milorad Vučelić izjavio je za Srnu da ima vjerodostojna saznanja o prisluškivanju medija u BiH i regionu koje sprovodi OBA BiH. On je naglasio da iz novinarskih razloga ne može da kaže kakva saznanja ima, ali je istakao da vjeruje Miloradu Dodiku, pošto je to dokumentovao.

- Nisam ja ništa proveravao što je Dodik rekao, nego jednostavno imam dodatna saznanja da je to praksa. Meni je to malo iznenađujuće da se na taj način zloupotrebljava sistem bezbednosti koji ima mnogo prečih poslova u samoj BiH - rekao je Vučelić.

Glavni urednik “Informera” Dragan J. Vučićević zahvalio je Miloradu Dodiku što je iznio u javnost, kako je rekao, šokantne informacije o “medijskom udaru koji sprovodi ekstremistički režim Bakira Izetbegovića”.

 

Hitna istraga

 

Potpredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske (UNRS) Danijel Simić rekao je da su informacije da bilo ko neovlašćeno prisluškuje novinare ili bilo kog građanina alarmantne i bude zabrinutost.

- S druge strane, još veću zabrinutost budi to što član Predsjedništva BiH iznosi podatke o agenciji BiH koja bi trebalo da bude pod kontrolom organa BiH. Očekujemo što hitniju istragu nadležnih organa i što hitnije oglašavanje kako OBA tako i drugih poluga koje su dužne da se oglase u vezi sa ovim slučajem - rekao je Simić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana