Nuždić: Pred pravosuđem u BiH nema pravde ni za Srbe iz Ledića

SRNA
Nuždić: Pred pravosuđem u BiH nema pravde ni za Srbe iz Ledića

BANjALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić smatra da pred pravosudnim institucijama BiH nema pravde za Srbe, što najbolje potvrđuje slučaj da ni nakon 31 godinu od strašnog zločina nad srpskim civilima u selu Ledići kod Trnova još niko nije odgovarao.

Nuždić je ukazao da su u Ledićima ubijani srpski civili - žene, djeca, starci.

"Tome je prethodio dogovor između dojučerašnjih komšija muslimana i Srba da neće biti napada na ovo selo i da će oni nastaviti živjeti kako su živjeli i ranije. Koliko su vjere poklonili tom dogovoru, muslimani su pokazali 3. juna kada su počeli sa napadom na Lediće", rekao je Nuždić Srni.

Pozivajući se na podatke Republičkog centra, Nuždić je rekao da su najmanje 22 lica srpske nacionalnosti mučki ubijena, ističući da o kakvom se strašnom zločinu radilo u Ledićima najbolje potvrđuje podatak da nekim od starica nikada nisu pronađene lobanje, a najmonstruoznija su bila ubistva djece.

"Milun Tešanović, koji je imao dvije godine, ubijen je na svirep način jer je konstatovano u obdukcionom zapisniku da mu je lobanja razmrskana tupim oružjem usljed čega je nastupila smrt", istakao je Nuždić.

Nuždić je rekao da sve ovo nije bilo dovoljno da se pred Sudom BiH donese osuđujuća presuda protiv zločinaca koji su počinili ovaj strašan zločin.

On je podsjetio da za zločine nad Srbima u Hrasnici u Sarajevu niko nije odgovarao, ističući da je predsjedavajući sudija rekao da je nesporno da je zločin bio, ali da Tužilaštvo BiH nije dobro odradilo svoj posao u pogledu obezbjeđivanja dovoljnog broja dokaza kako bi se donijela osuđujuća presuda.

"Ovo je postala praksa u radu Tužilaštva i Suda BiH da se prebacuje odgovornost sa jednih na druge, od čega porodice žrtava nemaju nikakvu satisfakciju", istakao je Nuždić.

On smatra da institucije Republike Srpske moraju raditi na tome da se dokumentuju svi zločini nad Srbima jer je očigledno da pravosudne institucije na nivou BiH neće obaviti svoj posao.

Nuždić je podsjetio da Republički centar je izdao publikaciju "Atlas zločina" koja se odnosi na stradanje Srba tokom 1992. godine, te monografiju "Djeca - žrtve rata".

U selu Ledići na području federalne opštine Trnovo danas će biti obilježena 31 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad srpskim civilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana