Nuždić: Odlukom o Jošanici žele zatvoriti priču o stradanju Srba

Srna
Nuždić: Odlukom o Jošanici žele zatvoriti priču o stradanju Srba

BANjALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je Srni da je odluka Suda BiH da odbaci optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za zločin nad srpskim civilima u Jošanici kod Foče, pokazatelj da se žele zaustaviti svi procesi koji treba da osude odgovorne za ubijanje Srba.

-Iskustvo s pravosudnim institucijama na nivou BiH ne daje nam za pravo da budemo optimistični. Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH generator su nezadovoljstva i problema. Nije novost da se ponižavaju srpske žrtve na ovakav i sličan način - rekao je Nuždić.

On je upitao da li je potrebna 31 godina da se potvrdi optužnica i da li je malo 56 ubijenih civila u Jošanici da bi se to kvalifikovalo kao ratni zločin.

-Da li je malo troje djece koja su ubijena, a najmlađa žrtva imala je dvije i po godine? Istovremeno, iskoristiću priliku da pitam i da pokušam dobiti odgovor od ambasada zapadnih zemalja i OHR-a, da li je ovo ono o čemu svakodnevno slušamo, a to je put pomirenja, tranzicijska pravda i suočavanje s prošlošću? - pitao je Nuždić.

On je istakao da se pokazalo i da pravosuđe nije nezavisno, te da je izostala reakcija na izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je pozvao glavnog tužioca da ne procesuira zločin u Jošanici, indirektno nazivajući žrtve agresorima.

-Da li legitimni vojni cilj predstavljaju djeca od dvije i po godine, kao i ljudi koji žele da proslave krsnu slavu. Ovaj zločin se desio na Nikoljdan 1992. godine, što je navedeno i u Atlasu zločina nad Srbima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - podsjetio je Nuždić.

Govoreći o najavi Šmita o “pravljenje registra ratnih zločinaca i zabranu njihovog imenovanja na funkcije”, Nuždić je ocijenio da se međunarodna zajednica i OHR spremaju da zatvore sve predmete ratnih zločina.

-Jasno je na čiju štetu će to ići s obzirom na to da se najveći broj neprocesuiranih zločina upravo odnosi na zločine gdje su žrtve srpske nacionalnosti. To će dovesti do izopačenog karaktera o tome šta se dešavalo 90-ih godina na ovim prostorima. Svi bi trebali da budu svjesni da se događaji ne mogu vezati samo za pojedine datume, već istorija pokazuje da su najveći stradalnici u prošlom vijeku zapravo Srbi-  naveo je Nuždić.

Zaključio je da je do danas sve bilo farsa kada je riječ o procesuiranju zločina nad Srbima i ukazao na činjenicu da prilikom obilježavanja stradanja Srba nema prisutnih predstavnika takozvane međunarodne zajednice.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu za ratne zločine protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana