NSRS: Unapređuje se tržište hartija od vrijednosti

Srna
Foto: ATV BL

BANjALUKA - Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti su potreba da se unaprijedi primarno tržište kroz pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti, kao i da se omogući dalji razvoj brokersko‐dilerske djelatnosti, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica izazvanih virusom korona.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić je obrazlažući prijedlog ovog akta u Narodnoj skupštini rekla da bi pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti trebalo da doprinese kako povećanju obima emisija, a samim tim i tržišnog materijala na Banjalučkoj berzi, tako i efikasnijem pristupu raznovrsnim izvorima kapitala.

"Na ovaj način, privrednim društvima bi pristup finansijskim sredstvima neophodnim za redovne poslovne aktivnosti ili unapređenje i proširenje poslovanja bio lakši, brži i jeftiniji, a što bi olakšalo poslovanje u okolnostima smanjene likvidnosti usljed virusa", rekla je Rudićeva.

Ona je dodala da je u znatnom obimu izvršeno usklađivanje ovog zakona i sa relevantnim propisima Evropske unije koji uređuju predmetnu materiju.

Rudićeva je rekla da se razlike između Nacrta i Prijedloga zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju u tome da je precizirana odredba kojom se uređuju izmjene i dopune prospekta, a s ciljem njene pravilne primjene.

"Za vrijeme javne ponude emitent ne može mijenjati prospekt u dijelu koji se odnosi na obim emisije, rokove trajanja ponude i sadržaj prava definisana hartijama od vrijednosti, uključujući i način na koji su ta prava obezbijeđena. Osim navedenog, preciziran je rok u kome je emitent obavezan objaviti prekid emisije usljed novih okolnosti, kao i rok u kojem je obavezan podnijeti nadležnoj Komisiji zahtjev za izmjene i dopune prospekta", navela je Rudićeva.

Narodna skupština Republike Srpske je, nakon redovne pauze, razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba da se unaprijedi primarno tržište kroz pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti, kao i da se omogući dalji razvoj brokersko‐dilerske djelatnosti, a s ciljem ublažavanja negativnih posljedica izazvanih virusom korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana