NSRS o pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti

GS
NSRS o pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti

BANjALUKA- U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Poslanici su prethodno razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija vrši usklađivanje sa odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je uvedena kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona Bukejlović je rekao da su ovim aktom donesena rješenja kojim se želi unaprijediti ovaj sistem.

Ovim izmjenama i dopunama detaljno su propisane procedure za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora u ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršanih sankcija u Republici Srpskoj, pomoćnike direktora i procedure za prijem u radni odnos ostalih zaposlenih, navodi se u obrazloženju ovog Nacrta zakona.

 Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u svakom smislu promoviše istinu i njegovom primjenom će se tražiti od svakog da stane iza svojih riječi, istakao je danas ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

U završnoj riječi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u narodnoj skupštini, Bukejlović je rekao je cilj ovog rješenja zaštita dostojanstva, tjelesnog i duhovnog integriteta, privatnosti, ličnog i porodičnog života - što je garantovano i Ustavom Srpske.

Bukejlović kaže da je Republika Srpska demokratsko društvo koje Ustavom štiti slobodu medija.

- Nije nam namjera da uvedemo cenzuru, zabranimo slobodu izražavanja ili štitimo nosioce javnih fnkcija. Ovaj zakon u svakom smislu promoviše istinu, a tražiće se od svakog da stoji iza svojih riječi - rekao je Bukejlović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je neophodno urediti javni, odnosno medijski prostor u Srpskoj, jer ima mnogo stvari koje se objavljuju bez provjere.

Stevandić je istakao da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske ima problematičnih odredaba, među kojima je visina novčane kazne, ali da je koncipiran za sve.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Spske Aleksandar Trninić kaže da javni prostor treba urediti, ali da je navedeno zakonsko rješenje represivno i loše sačinjeno.

U nastavku druge redovne sjednice poslanici su raspravljali o Prijedlogu zakona o gradu Prnjavor kojim se uređuju područje, nadležnosti, organi i njegovo finansiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana