Nožica: OBA bi trebalo da ispita anonimnu prijavu protiv sudija

Srna
Nožica: OBA bi trebalo da ispita anonimnu prijavu protiv sudija

SARAJEVO- Advokat Senka Nožica izjavila je da bi Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) trebalo da ispita ko stoji iza anonimne prijave protiv sudija Suda BiH i da se time pozabavi pravosudni sistem BiH.

"Smatram da se ovim treba pozabaviti OBA i time štiti institucije BiH pa samim tim i zemlju. Mislim da se time mora baviti jer je to direktno podrivanje BiH i svih institucija BiH", smatra Nožica.

Ona je istakla da se dignitet Suda BiH mora čuvati i da anonimna prijava koja je objavljena protiv sudija Suda BiH predstavlja udar na pravosuđe.

Nožica je rekla da je nekome u BiH veoma važno da je destabilizuje i da sruši Sud, a to je posljednja brana svakog čovjeka, koju neko pokušava da sruši, pa tako i BiH.

"Svako u domenu svog posla treba da podržimo svaki sud jer u njemu tražimo pravdu", rekla je Nožica novinarima.

U četvrtak, 14. januara objavljeno je "otvoreno pismo" u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda BiH i tužioci Tužilaštva BiH, a pozivaju predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca da odmah i bezuslovno da ostavku na tu funkciju i vrati mandat sudije Suda BiH.

U pismu se navodi, između ostalog, da je opštepoznata činjenica "dobrih" odnosa Debeveca, sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem, pa tako i njegovim mentorima, posebno u vrijeme krivičnog procesuiranja Mehmedagića, istrage, podizanja optužnica i suđenja.

Sudije i predsjednik Suda BiH odbacili su navode iznesene u takozvanom "otvorenom pismu" nepoznatog pošiljaoca, posebno autorstva teksta, a i glavni tužilac i tužioci Tužilaštva BiH osudili su svaki vid neprimjerenog napada na nosioce pravosudnih funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana