Novo komplikovanje u vezi sa referenduma za opoziv načelnika opštine Teslić: I RIK protiv ministarstva

Darko Momić
Novo komplikovanje u vezi sa referenduma za opoziv načelnika opštine Teslić: I RIK protiv ministarstva

Banjaluka - Načelnik Teslića Milan Miličević pokrenuće upravni spor protiv Ministarstva uprave i lokalne samouprave zbog kršenja i nesprovođenja Izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi, ali i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih zbog zloupotrebe službenog položaja, otkriva “Glas Srpske”.

Prije najavljenog pokretanja upravnog spora i podnošenja krivične prijave Miličević je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave uputio još jednu urgenciju u kojoj pita zašto nije u skladu sa zakonom pokrenulo postupak za raspuštanje Skupštine opštine Teslić nakon što su građani ove opštine 3. marta na referendumu glasali protiv njegovog opoziva, koji je pokrenula većina odbornika u Skupštini opštine Teslić.

- Zahtijevamo izjašnjenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave zašto je u slučaju opštine Teslić tražilo izvještaj od RIK-a tek šest mjeseci nakon održanog postupka opoziva i podnošenja inicijative za raspuštanje Skupštine opštine Teslić za razliku od opštine Rudo, gdje je on tražen odmah po prijemu inicijative, ukoliko se ne radi o svjesnom kršenju i selektivnom nesprovođenju zakona i zloupotrebi službenog položaja - navedeno je u urgenciji koju je Miličević uputio resornom ministarstvu.

Miličević je ovaj potez, o čemu je pisao naš list, najavio prije dvadesetak dana, ali na definitivno pokretanje upravnog spora i podnošenje krivične prijave protiv ministarke uprave i lokalne samouprave Lejle Rešić odlučio se nakon što je od Republičke izborne komisije (RIK) RS dobio odgovor u kojem je, između ostalog navedeno, da dosadašnja saopštenja resornog ministarstva o ovom slučaju “ne odgovaraju istini”.

- RIK RS je 3. septembra zaprimio podnesak Ministarstva uprave i lokalne samouprave kojim se traži dostavljanje izvještaja o sprovedenom postupku opoziva načelnika opštine Teslić. RIK nije imao nikakvih saznanja da je pred ministarstvom pokrenuta inicijativa za raspuštanje SO Teslić u skladu sa članom 152. Zakona o lokalnoj samoupravi. Takođe, ni pomenuti, ni Izborni zakon ne predviđaju obavezu da RIK dostavlja ministarstvu izvještaj o zakonitosti sprovedenog postupka za opoziv. U tom slučaju, ministarstvo je trebalo da traži izvještaj od RIK-a odmah po dobijanju inicijative za raspuštanje SO, kao u slučaju opštine Rudo - navedeno je u odgovoru RIK-a RS upućenom načelniku Teslića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana