Nović:BiH se rastače po svim šavovima

Srna
Nović:BiH se rastače po svim šavovima

SARAJEVO- Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je u intervjuu Srni da je duboko uvjeren da će se BiH rastočiti po svim šavovima ukoliko lideri u njoj ne riješe najkrupnije pitanje - kakva BiH može postojati?

-Htjeli priznati ili ne, pandemija je samo poslužila da se zamagle stvarna dešavanja u BiH, ogromna politička sukobljavanja, politička razmimoilaženja i nikada se tako zorno nije pokazalo u BiH da se na nivou zajedničkih institucija ne zna ni ko je vlast niti ko opozicija - rekao je Nović.

On je istakao da to nije slučaj samo u posljednje dvije godine nego da je tako bilo i ranije i da je zato krajnje vrijeme da političari u BiH, ukoliko žele prosperitet svojim narodima, potpuno okrenu list, razgovaraju i dogovaraju se o svakom pitanju, bez obzira koliko ono bilo bolno za jedne ili druge.

Povodom izjava srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je najbolje rješenje za BiH miran razlaz i odgovora bošnjačkih zvaničnika da bi to dovelo do rata, Nović je istakao da u Dodikovim istupima nema ništa skriveno, ali da zabrinjavaju skrivene namjere na drugoj strani.

Prema njegovim riječima, u nastupima bošnjačkih političara konstantno se provlači žal za tim što Republika Srpska nije ukinuta, konstantno se Srpskoj pripisuju atributi da je zločinačka, da je nastala na krvi i da je treba ukinuti.

-Jeste nastala na krvi, ali na krvi srpskog naroda jer se srpski narod izborio za Srpsku. Danas prijetiti ratom je neprimjereno. Duboko sam uvjeren da nema više te snage ni u BiH niti oko nje koja bi željela i dozvolila rat u BiH - rekao je Nović.

On smatra da se iza takvih poziva na rat krije želja bošnjačkog naroda, u prvom redu SDA, da se njihovo biračko tijelo objedini, s obzirom na to da je u značajnoj mjeri ta objedinjenost narušena i da im je autoritet debelo poljuljan na posljednjim lokalnim izborima.

- Ne mogu da se načudim da bošnjački lideri koji bi trebali imati najveću odgovornost za opstanak BiH, nemaju snage i mudrosti, niti želje da se vrate za pregovarački sto unutar BiH i da pozovu i na formalne i neformalne razgovore najodgovornije zvaničnike iz Republike Srpske, srpske, hrvatske i predstavnike drugih naroda i da otvore sva pitanja od interesa za građane BiH. Ukoliko u BiH lideri ne riješe najkrupnije pitanje, pitanje kakvu BiH možemo imati, duboko sam uvjeren da se BiH rastače po svim šavovima. Ukoliko ne postoji jedinstveno utvrđen cilj, neće se moći doći do njega -poručio je Nović.

Govoreći o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, Nović je istakao da ova agencija nema novo rukovodstvo već tri godine i da je evidentno da u toj bezbjednosnoj instituciji mnogo šta ne štima.

Kada je riječ o Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OBA, Nović smatra da, ovako kako radi, bolje da je i nema. Komisija, prema njegovim riječima, i nema nekih značajnih ovlaštenja, a o svemu tome se ne oglašavaju ni OHR niti ambasade.

-Smatram da je i to dio strateške politike i da nema tu želje da se nešto ozbiljnije riješi. Ne ulazeći u nadležnost ne samo Komisije nego i OBA, zamjeram rukovodstvu ove agencije što za sve ove godine nije smoglo snage da posjeti entitete i razgovara sa rukovostvima i da ih godišnje makar upozna sa ključnim pitanjima bezbjednosti, što proizilazi iz Zakona o OBA - rekao je Nović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana