Novi zahtjev Ustavnom sudu BiH: Džaferović traži ukidanje zakona koji je Srpska donijela još 2013. godine

GS
Novi zahtjev Ustavnom sudu BiH: Džaferović traži ukidanje zakona koji je Srpska donijela još 2013. godine

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske, s prijedlogom da se navedeni zakon ukine.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da navedeni zahtjev ističe "neusklađenosti odredaba osporavanog zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na uspostavljanje jedinstvenog tržišta na cijeloj teritoriji, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju".

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti se navodi, između ostalog, da je "Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske u suprotnosti sa Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti na nivou BiH", te da se njime "uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture kvaliteta".

U zahtjevu se navodi da je "djelotvorno sredstvo za osiguranje prava na slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavljanje funkcionalnog ekonomskog poretka uklanjanje propisa koji to onemogućava".

Zakon je Narodna skupština Republike Srpske donijela još 2013. godine, a njime se uređuje način propisivanja tehničkih zahtjeva za proizvode koji se stavljaju na tržište Republike Srpske i donošenje tehničkih propisa, postupak ocjenjivanja usaglašenosti proizvoda sa propisanim tehničkim zahtjevima, obaveze proizvođača i drugih privrednih subjekata koji stavljaju proizvode u promet ili upotrebu, imenovanje tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, važenje inostranih dokumenata o usaglašenost i isl.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana