Novi soj korone stigao u Evropu, SZO upozorava da se ne reaguje brzopleto

Tanjug, Srna
Novi soj korone stigao u Evropu, SZO upozorava da se ne reaguje brzopleto

BRISEL- U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja virusa korona otkrivenog u Južnoj Africi, što je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su danas belgijske zdravstvene vlasti.

Kako prenosi Le Soar, potencijalno veoma zarazna nova varijanta sa višestrukim mutacijama detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta.
Navodi se da je u pitanju mlada odrasla žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske.

Zdravstvene vlasti navode da ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta, ali da je imala visoko virusno opterećenje u vreme postavljanja dijagnoze.

Mlada žena je razvila simptome slične gripu, ali ozbiljnije.

Nije prijavila nikakav nebezbjedan kontakt, osim u svom domu, gdje nijedan član nije imao simptome, međutim, planirano je da se testiraju i da se pokrene detaljna istraga, navodi se u izveštaju.

Prethodno je vodeći belgijski virolog Mark van Ranst saopštio da se analiziraju dva uzorka korona virusa kako bi se ustanovilo da li su varijanta otkrivena u južnoj Africi.

On je za Rojters objasnio da su ti uzorci suspektni jer nisu delta varijanta koja je dominantna u Belgiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja virusa B.1.1.529 i poručila da treba da preduzmu „naučni pristup zasnovan na procjeni rizika“.

Sastanak stručnjaka iz Ženeve iza zatvorenih vrata, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procjenio novi soj virusa korona B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao „soj od interesa“ ili „soj koji izaziva zabrinutost“, objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

-SZO preporučuje da zemlje nastave da primjenjuju naučni pristup zasnovan na procjeni rizika, kada sprovode mjere putovanja - naveo je Lindmajer na brifingu UN u Ženevi.
On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedjelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja.

Istakao je i daje do sada prijavljeno 100 sekvenci novog soja, prenosi Rojters.

Lindmajer je apelovao na ljude da nose zaštitne maske kad god je to moguće, da izbjegavaju velika okupljanja, provetravaju prostorije i vode računa o higijeni ruku.

Direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici Tulio de Oliveira prenio je ranije predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

-Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasjedanje - rekao je De Oliveira za FT.

Širom svijeta vlasti su uznemirene zbog novog soja, koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici, a EU i Velika Britanija pooštrile su kontrole na granicama u vrijeme kada naučnici pokušavaju da utvrde da li je ova mutacija virusa otporna na vakcine.

Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta virusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom svijeta doživela pad izazvan neizvesnošću.

Evropska komisija preporučila je danas da članice EU suspenduju putničke veze sa zemljama u kojima se pojavio novi soj.

Preporuka Komisije nije obavezujuća. Ovakve odluke individualno donosi svaka od 27 članica Unije, ali može da doprinese boljoj komunikaciji, navodi se u saopštenju.

-Želimo da imamo brze, koordinisane i konzistentne mjere jer želimo da izbjegnemo postojanje 'rupa' kroz koje ovaj soj može da uđe u Evropu - rekao je portparol Komisije na redovnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da će se na popodnevnom sastanku razgovarati sa svim članicama o uvođenju mjera što je prije moguće.

Putnici zaglavljeni na aerodromu

Putnicima dva aviona holandske avio-kompanije KLM, koji su došli iz Južnoafričke Republike, zabranjeno je da napuste aerodrom Šipol u Amstedamu dok se ne testiraju na  virus korona, javlja holandska televizija NOS.

Putnici moraju da čekaju u avionu ili na nekom drugom mjestu na aerodromu dok ne budu testirani.

Svih 600 putnika moraće da uradi PCR test, a očekuje se da će posljednji putnik biti testiran oko 16.30 časova po lokalnom vremenu, dok će rezultati posljednjeg testa stići oko 20.30 časova.

U Holandiji je od podneva na snazi zabrana letenja iz Južnoafričke Republike i drugih zemalja na jugu Afrike, koja je uvedena iz straha od novog soja virusa.

Holandija je zemlje u ovom regionu označila kao visokorizične, što, između ostalog, znači da će se na njihove putnike primenjivati obavezan karantin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana