Novi pokušaj usaglašavanja prava zaposlenih u pravosuđu BiH: Sudbina naknada u rukama delegata

Vedrana Kulaga Simić
Novi pokušaj usaglašavanja prava zaposlenih u pravosuđu BiH: Sudbina naknada u rukama delegata

SARAJEVO - Sudije, tužioci i drugi u pravosuđu na zajedničkom nivou su, tužbama protiv BiH, do sada izvukli su više od tri miliona KM iz budžeta, a novi pokušaj dogovora o izmjeni zakona koji reguliše ta primanja bi trebalo da bude ove sedmice u Parlamentu BiH.

Protiv BiH i njenih institucija samo lani je vođeno na stotine predmeta u domaćim sudovima, a najviše sporova pokrenuli su sudije, tužioci i ostali zaposleni u pravosudnim institucijama, za šta, kako priznaju i u Pravobranilaštvu koje zastupa BiH, imaju uporište u važećim odlukama.

Primanja zaposlenih u pravosuđu BiH regulisana su Zakonom o platama i drugim naknadama od 2005. godine, izuzimajući radnike Ustavnog suda BiH. Zakon je proglasio visoki predstavnik u BiH, a njime nisu bile predviđene naknade za prevoz, topli obrok i odvojeni život. Ustavni sud BiH je 2013. utvrdio da taj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH i da su zaposleni u pravosuđu diskriminisani. Parlamentu BiH je naloženo da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja navedenih odluka izmijeni zakon i omogući isplatu naknada, ali to još nije urađeno.

U Parlament BiH stigao je prijedlog koji je Savjet ministara, a u kojem se priznaje pravo sudijama i tužiocima na troškove smještaja i odvojeni život u skladu sa podzakonskim aktom koji donosi Savjet ministara BiH, a priznaje im se, kao i stručnom osoblju, pravo na naknadu za ishranu u toku rada te naknadu troškova prevoza na posao i sa posla.

U obrazloženju prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, a koji je pripremilo Ministarstvo pravde BiH, ističe se da su sudije, tužioci i stručno osoblje počeli još 2016. godine da sudskim putem traže svoja prava iz radnog odnosa u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH.

- Iz budžeta BiH je, od tada, isplaćeno više od tri miliona KM na osnovu naknada. Prema podacima Pravobranilaštva BiH, u 2016, za pet usvojenih tužbenih zahtjeva isplaćeno je 191.000 KM, za 29 zahtjeva u 2017. godini je isplaćeno 1,93 miliona, a u 2018. godini za 50 usvojenih zahtjeva nešto više od milion - piše u informaciji.

Za sprovođenje zakona bi, prema njihovoj računici, trebalo 1,18 miliona maraka na godišnjem nivou, a procjena je da bi naknadu za odvojeni život koristilo 23 sudija i tužilaca. O ovom prijedlogu će se u 24. novembra izjasniti delegati na sjednici Doma naroda.

Iz Pravobranilaštva su nedavno upozorili da će BiH, dok god sistemska diskriminacija prema tim subjektima ne bude zakonski otklonjena, gubiti sporove iz tog osnova, te će dolaziti do odliva novca iz budžeta na ime zateznih kamata i troškova samog postupka, dodajući da su i njima, u tim predmetima, ruke vezane.

Sporovi

Od ukupno 237 sporova riješenih u korist onih koji su tužili BiH u toku prošle godine, njih oko 130 se odnosi na parnične postupke po tužbama pravosudnog osoblja radi naknada za prevoz, topli obrok, odvojeni život i smještaj (40), postupci po tužbama pripadnika Oružanih snaga BiH zbog isplate razlike plate između ličnog i formacijskog čina (60) dok se ostalih 30 tiče neosnovanog lišavanja slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana