Nove epidemiološke mjere u Srpskoj: Muzika i rekreacija na pauzi

Jelena Stanić
Nove epidemiološke mjere u Srpskoj: Muzika i rekreacija na pauzi

BANjALUKA - "Muzika uživo u ugostiteljskim objektima, amaterske sportske i rekreativne aktivnosti, rad teretana i fitnes centara zabranjeni su narednih sedam dana u Republici Srpskoj zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Kazao je ovo ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić povodom novih mjera, koje je donio Republički štab za vanredne situacije. 

"Mjere stupaju na snagu odmah, a upozoravamo stanovništvo da se pridržava donesenih preporuka. Povećanje oboljelih otežava proces imunizacije kao i vakcinacije" naglasio je Šeranić. 

On je istakao da nije poznato da li je riječ o novom soju virusa i zbog čega je neophodno da budemo posebno oprezni. 

"Na neslavnu godišnjicu kada je zabilježen prvi slučaj zaraženog virusom korona krećemo u revakcinaciju osoba koji rade na kovid odjeljenjima "kazao je Šeranić i zatražio od svih javnih ustanova da, ukoliko je to moguće, organizuju rad od kuće.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković kazao je da su donesene mjere prilagođene svakodnevnom životu jer je zaraženo sve više mlađih i radno aktivnih osoba. 

On je naglasio da ostaje na snazi mjera prema kojoj je u ugostiteljskim objektima dozvoljeno maskimalno 50 gostiju, u zavisnosti od kvadrature. 

"Nošenje maske u ugostiteljskim objektima je obavezno, a na otvorenom poželjno. Gosti moraju da nose zaštitne maske pri ulasku u kafić, kretanju po objektu i tokom razgovora za stolom. Dozvoljeno je da je skinu samo dok konzumiraju piće i jelo " precizirao je Zeljković i dodao da su  sportske aktivnosti dozvoljene samo profesionalcima, ali bez prisustva publike.  

Prema izvještaju Instituta za javno zdravstvo u Srpskoj je od 926 testiranih građana bilo 323 pozitivno na virus korona, a zabilježeno je i šest smrtnih slučajeva. Banjaluka i Istočno Sarajevo su gradovi u kojima ima najviše zaraženih.

"Epidemiološka situacija u Banjaluci je od ponedjeljka do danas znatno drugačija i zato moramo djelovati kako bismo zaštitili zdravlje građana i sačuvali privredu "kazao je gradonačelnik Banjaluke Draško Satnivuković nakon jučerašnjeg sastanka sa  premijerom RS Radovanom Viškovićem. 

Šeranić je pozvao građane da budu odgovorni i da poštuju donesene mjere, jer ovo povećanje broja zaraženih su opomene na koje se mora reagovati.

KONTROLE I KAZNE

Glavni zdravstveni inspektor Milica Matijević kazala je da su svi kapaciteti inspekcije usmjereni na kontrole i da je pojačan nadzor ugostiteljskih objekata. 

"Inspektorat je u srijedu izrekao kazne u iznosu od 79.000 KM, a izvršili smo više od 40.000 inspekcijskih nadzora "rekla je Matijević. 

Dodala je da ukoliko se ne poštuju preporučene mjere u ugostiteljskim objektima, pored novčane kazne, inspektori mogu da im zabrane rad na sedam dana, a ako se ponovi na 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana