Novalić, Solak i Hodžić prenoćili u SIPA, na potezu Tužilaštvo BiH

Srna
Novalić, Solak i Hodžić prenoćili u SIPA, na potezu Tužilaštvo BiH

SARAJEVO - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić prenoćili su u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su u četvrtak saslušani u vezi sa događajima u sklopu afere "Respiratori" odnosno procesa kupovine 100 sumnjivih respiratora iz Kine po cijeni od 10,5 miliona konvertibilnih maraka.

Problematične su činjenice da je medicinske aparate nabavila poljoprivredna firma, da nije jasno ko je i zašto odlučio da se nabavi specifični model, kako se nabavka vršila, te kako se raspolagalo novcem građana FBiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bi se u toku dana trebalo očitovati da li će ijedan od njih biti tretiran kao osumnjičeni u spomenutom slučaju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od preuzimanja predmeta izvršilo vještačenje respiratora, a u nalazu vještaka je utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Kovid-19.

Takođe, po naredbi Tužilaštva BiH, SIPA je izvršila pretres i oduzimanje dokumentacije iz više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru te sjedište kompanije "Srebrena malina" u Vogošći.

Računi firme "Srebrena malina" su u međuvremenu blokirani, a Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je nastavio primati platu.

(Klix.ba)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana