Novalić se sastao sa Vranjem: Optuženog za ratni zločin nad Srbima nazvao herojem

Tanjug
Novalić se sastao sa Vranjem: Optuženog za ratni zločin nad Srbima nazvao herojem

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se sa Edinom Vranjem, protiv kojeg je u Srbiji podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH.

Novalić je o tome javnost obavijestio zajedničkom fotografijom i objavom na „Fejsbuku“ u kojoj optuženog za ratni zločin naziva "herojem".

Novalić je  na svom „Fejsbuk“ profilu saopštio da je neizmerno srećan što je, kako je naveo, "heroj Edin Vranj konačno u svojoj domovini".

-.Edine, ovo druženje mi je potvrdilo da si ljudska veličina. Drago mi je što sam bio u mogućnosti da pomognem insanu (čoveku) kao što si ti. Znaj da ti uvijek stojim na raspolaganju - naveo je Novalić.

Uz zajedničku fotografiju, Novalić je napisao i da je ovo samo „početak borbe za heroje koji su nepravedno privedeni“.

-Ali to je borba u kojoj ćemo pobijediti, jer imamo gazije kao što je Edin Vranj na našoj strani - naveo je premijer Federacije BiH.

Vranj je uhapšen 12. septembra po potjernici Srbije i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je protiv njega optužnicu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Vranj je nekadašnji načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Srpski pravosudni organi odlučili su potom na osnovu sporazuma i ugovora između Srbije i BiH odlučili da ovaj predmet ustupe organima BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana