Novalić na poslu, u Parlamentu FBiH zatražena smjena njega i Vlade

GS
Novalić na poslu, u Parlamentu FBiH zatražena smjena njega i Vlade

SARAJEVO - Premijer FBiH Fadil Novalić stigao je jutros na svoje radno mjesto i nastavio sa svojim redovnim aktivnostima, a u Predstavnički dom federalnog Parlamenta predat je prijedlog za izglasavanje nepovjerenja njemu i Vladi zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti oko nabavke medicinske opreme.

S obzirom na to da su odlukom Suda BiH Novaliću određene mjere mjere zabrane - sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u vezi sa ovim predmetom, a među kojima su članovi i službenici Vlade, pitanje je kako će Novalić ispoštovati tu mjeru, prenose federalni mediji.  

- Ako o u četvrtak bude održana sjednica Vlade, njoj neće prisustvovati ministri Jelka Miličević i Vjekoslav Mandić - rečeno je u Kabinetu premijera Fadila Novalića.  Kako objašnjavaju, ministar Mandić već svakako određeni period ne prisustvuje sjednicama, jer je na bolovanju.

Kada su u pitanju ostale osoba s kojima Novalić ne smije kontaktirati, kao što su ministrica Miličević i sekretarka Vlade Edita Kalajdžić, objašnjavaju nam da oni, ukoliko na sjednici postoji određena tačka dnevnog reda iz njihovog resora, mogu izostati, te ovlastiti nekog pomoćnika.

Prijedlog za smjenu federalne Vlade i premijera  potpisalo je više od 20 poslanika Naše stranke, SDP-a, NiP-a, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka.
- Savez za bolju budućnost glasaće za smjenu federalne vlade i premijera Fadila Novalića - poručila je poslanik ove stranke u Predstavničkom domu parlamenta FBiH Sanela Prašović Gadžo.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi podnesen je "zbog neizbježne odgovornosti Vlade FBiH u svim aferama koje potresaju javnost u proteklom periodu, naročito one koje se vežu za nabavku medicinske opreme preko Federalne uprave civilne zaštite".
- Mi predstavnici građana ovim putem tražimo pokretanje procesa smjene Vlade FBiH što prije. S obzirom na to da je moralna i društvena odgovornost izostala te da odgovorni nisu ponudili svoje ostavke naša obaveza je da pokrenemo ovaj proces. Jasno moramo dati do znanja da se kriminal i korupcija u javnim institucijama ni u kom slučaju ne smije tolerisati - navedeno je u zahtjevu.

Sud BiH odbio je juče prijedlog Tušilaštva BiH o jednomjesečnom pritvoru u predmetu "Respiratori" za Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika kompanije "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.  Sud je donio odluku da se sva trojica brane sa slobode. Oni su osumnjičeni za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.

U okviru istrage je utvrđeno da su respiratori, koji su za FBiH nabavljeni posredstvom "Srebrene maline" i koji su plaćeni 10,5 miliona KM, neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana