Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

Tanjug
Novalić: Hidroelektrane na Drini mogu da grade samo Srbija i BiH

BEOGRAD - Mi nemamo ništa protiv izgradnje hidroelektrane Buk Bjela na Drini, ali taj projekat treba da bude predmet međudržavnog ugovora Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije, izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

"Drina je gnanična rijeka koja podleže međunarodnim sporazumima. Ko se malo razumije u unutrašnji Ustav BiH zna da zna da ova rijeka uglavnom prilpada Republici Srpskoj, i to niko ne spori. Međutim, mi se u jednom ne razumijemo, da izgradnja hoće granične hidroelektrane podrazumijeva međunarodni ugovor dva međunarodno priznata entitetaa, a to su Republika Srbija i BiH u cijelini", rekao je Novalić u intervjuu današnjoj "Politici".

Dodao je da elektroprivreda BiH može da učestvuje u izgradnji svih sedam hidroelektrana koliko može da ih bude na Drini, ali pod tim uslovom.

Novalić je ocijenio da je autoput Beograd-Sarajevo veoma dobar projekat, jer BiH ima dosta loše saobraćajne veze sa okolnim državama.

"Iskreno smo željlni komunikacije, jer vjerujemo da će, ako ljudi više komuniciraju, situacija po prirodi biti bolja. I zato je za nas veoma dobra ta inicijativa Turske, Srbije i BiH. Veoma dobra projekat i srećan sam što se dešava, a kojopm dinamikom vidjećemo", rekao je premijer Federacije BiH.

Ocijenio je da je imao odličnu saradnju sa Vladom RS na ekonomskim pitanjima i usaglašavanju zakonodavstva u toj oblasti u dva entiteta, ali da je komunikacija u posljednje vrijeme opala zbog političkih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana