Novaković Bursać: Ustavni sud politička institucija

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Ustavni sud BiH opet je od sebe napravio političku instituciju, a apsurd pravnog i političkog sistema povećao za stepenicu više donošenjem odluke o privremenom stavljanju van snage Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, izjavila je šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

"Biće zanimljivo čitati pokušaje pravne argumantacije u obrazloženju ove odluke jer je i običnom posmatraču jasno da je nešto što je postojalo do 2009. godine, poput Agenicija za lijekove Republike Srpske, moralo biti i jeste usklađeno sa Ustavom", rekla je Bursaćeva danas Srni.

Ona je naglasila da je odavno postalo nepodnošljiva praksa da dio predstavnika međunarodne zajednice plasira stavove o neophodnosti vladavine prava, dok istovremeno u osnovi rade na urušavanju pravnog sistema i pravne sigurnosti kroz djelovanje najviše susdske isntance.

"Ovakva praksa nigdje i nikad nije donijela pozitivan rezultat, pa tako neće i ne može donijeti u BiH", zaključila je ona.

Ustavni sud BiH stavio je danas van snage privremeno Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Ocjenu ustavnosti ova dva zakona tražio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana