Novaković Bursać: SDA konačno da počne da poštuje dogovoreno

Srna
Novaković Bursać: SDA konačno da počne da poštuje dogovoreno

SARAJEVO - Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je u intervjuu Srni da očekuje da SDA konačno počne da poštuje dogovoreno i da partneri koji predstavljaju Bošnjake prestanu da rade protiv stabilnosti i podržavaju stavove pojedinih opozicionih stranaka u ovom domu.

Bursaćeva je istakla da su dosadašnji rad ovog saziva Doma do kompletiranja Savjeta ministara i usvajanja ovogodišnjeg budžeta "obilježile velike turbulencije" i da se "parlamentarna većina formirala od tačke do tačke dnevnog reda".

AD HOK KOALICIJE NISU DOBRE NIKOME

Ona je rekla da očekuje da "konačno shvate da formiranje ad hok skupštinskih većina, posebno sa SDS-om i PDP-om, kojima građani Republike Srpske nisu dali mandat da ih predstavljaju u zajedničkim institucijama, nanosi značajnu štetu i izrazito negativno utiče na stabilnost i funkcionalnost svih zajedničkih organa vlasti na nivou BiH".

"Dakle, očekujem da partneri, konkretno SDA, konačno počnu da poštuju dogovoreno, kao i to da njihov klub djeluje jedinstveno, što do sada, u značajnom broju situacija nije bio slučaj. Samo na taj način, uz međusobno uvažavanje i poštovanje onoga oko čega se možemo saglasiti, stvari će i u parlamentu i u Savjetu ministara kretati naprijed", poručila je Bursaćeva.

ŠTETA ZA SRPSKU

Osvrćući se na posljedice po Republiku Srpsku zbog činjenice da su SDA i stranke okupljene oko nje na nekim tačkama dnevnog reda pravile koaliciju sa SDS-om i PDP-om, Bursaćeva je konstatovala da je takvo ponašanje nanijelo veliku štetu Srpskoj.

Ona je ocijenila da je nelegitimna većina u Predstavničkom domu koja je kao neophodnu entitetsku većinu iz Republike Srpske uključivala SDS, PDP i SDA.

"Nelegitimna je jer uključuje izborne gubitnike iz Republike Srspke. Osim što je nelegitimna, takva većina izrazito je štetna po interese Republike Srpske i srpskog naroda, što je pokazao prethodni mandat u kome su usvojene desetine nepovoljnih odluka. To se, nažalost, dešavalo i u ovom mandatu jer su, zahvaljujući podaničkom ponašanju SDS-a i PDP-a, SDA i druge partije koje čine žpolitičko Sarajevož mogle da ostvaruju svoje političke ciljeve. U takvim situacijama političku cijenu plaća Republika Srpska protiv čijih interesa, prema pravilu, djeluju sve probošnjačke partije", ocijenila je Bursaćeva.

Ona je dodala da za takve tvrdnje ima mnoštvo primjera, ali da su izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma samo jedna u nizu ilustracija.

"Izmjenama Poslovnika o radu Predstavničkog doma trajno je narušena mogućnost djelovanja i uticaja predstavnika Republike Srpske u procesu konstituisanja i rada stalnih komisija", podsjetila je Bursaćeva.

CIK I IZBORI

Osvrćući se na izbor članova Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, ona je navela da je i tim postupkom Predstavnički dom uveo BiH u bezakonje.

"Izborom neiskusnog, nestručnog, a istovremeno politički direktno angažovanog srpskog kadra u CIK-u značajno je narušen kredibilitet ove institucije i već sada, kroz odluke u vezi sa prolongiranjem lokalnih izbora i neke druge, pokazale su se opravdane sumnje u nezavisnost i profesionalan rad ove institucije", istakla je Bursaćeva.

Ona je upozorila da je "posebno štetno, i na neki način, bilo bolno učešće SDS-a i PDP-a u usvajanju Deklaracije o poštovanju žrtava fašističkih režima".

"To je skandalozno jer su u ovom dokumentu istorijski netačno navedeni podaci iz naše istorije, odnosno, neprimjereno su kvalifikovane žrtve srpskog naroda, Jevreja i Roma, a, takođe, i antifašistički pokret. Imajući na umu težinu i štetnost donošenja ovakvih odluka, nikog ne treba da čudi što stvaraju nepovjerenje među partnerima u vlasti u zajedničkim institucijama i ozbiljno utiču na funkcionalnost tih institucija", rekla je Bursaćeva.

Na pitanje da li će raspisivanje lokalnih izbora za 15. novembar, sa izuzetkom grada Mostara, uticati na rad parlamenta i da li očekuje da će izbori biti održani, Bursaćeva je rekla da se nada da će lokalni izbori biti održani bez problema, da vjeruje da se to neće odraziti na rad parlamenta, ali da je u BiH gotovo nemoguće bilo šta predvidjeti.

"Iako je CIK u nelegalnom sastavu, mimo zakonom predviđenog vremenskog okvira, prolongirao lokalne izbore za 15. novembar, mi želimo da vjerujemo da će lokalni izbori biti održani u tom terminu. SNSD je partija koja nikad nije zagovarala bilo kakvo odlaganje izbora i koja i ove izbore spremno dočekuje. Druge bi trebalo pitati jesu li za izbore u ovoj godini i u tom pravcu i ide naša bojazan da je od ovakvog CIK-a moguće očekivati svakakve odluke", konstatovala Bursaćeva.

Ona smatra da je čudno što su izbori za Mostar prolongirani za 20. decembar i ističe da je po stavovima HDZ-a evidentno da je za njih sporna odluka CIK-a da se izbori u ovom gradu ne održavaju kad i u drugim lokalnim sredinama.

"Vidjećemo hoće li i na koji način HDZ nastaviti da osporava tu odluku, a naš stav je da bi bilo dobro da se izbori u Mostaru održe i da Srbi u tom gradu konačno dobiju svoje legitimne predstavnike u vlasti", naglasila je Bursaćeva.

PRIORITETI

Ona kaže da je moguće da će održavanje lokalnih uticati i na rad parlamenta.

"Nije isključeno da će biti teško donositi odluke. Uvjerena sam da će se sjednice koristiti za vođenje predizborne kampanje. Ukoliko se svi organi vlasti i politički akteri budu držali svojih ovlaštenja i zakonskog okvira, lokalni izbori ne bi trebalo da utiču na rad predstavničkih tijela na bilo kom nivou", poručila je Bursaćeva.

Ona je dodala da je "politički prioritet konsolidacija povjerenja unutar parlamentarne većine koja je formirala Savjet ministara".

"Konsolidacija povjerenja parlamentarne većine je neophodna da ne bismo dolazili u nepotrebne, neprimjerene i štetne situacije. Očekujem da pažnja i energija bude usmjerena na zakonska i druga rješenja kojima bi se, koliko god je to moguće, sanirale ekonomske posljedice prouzrokovane pandemijom virusa korona. Vjerujem, takođe, da ćemo na prijedlog Savjeta ministara biti u prilici da razmatramo neka od sistemskih zakonskih rješenja koja se odnose na preporuke Evropske komisije i čijim bismo donošenjem bili bliže statusu kandidata za članstvo u EU", rekla je Bursaćeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana