Novaković Bursać: Bošnjačka strana spremna da živi u metežu

Srna
Novaković Bursać: Bošnjačka strana spremna da živi u metežu

ISTOČNO SARAJEVO - Delegat Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da je otpor preuzimanju potpunog suvereniteta u BiH iz ruku stranaca bio logičan, jer bošnjačka strana čeka da neko u njeno ime ovdje uredi stvar po unitarističkim željama.

"Iz snažnog otpora preuzimanju potpunog suvereniteta u BiH iz ruku stranaca koji se može jasno vidjeti po reakcijama bošnjačke političke i medijskoj scene mogu se logični zaključci iz naoko nelogične situacije", navela je Bursaćeva.

Ona je dodala da neupućenima u zbivanja u BiH u proteklih dvadesetak godina može izgledati nelogično to da stranke koje se deklarativno zalažu za jačanje države, suverenitet i integritet BiH, ne žele da preuzmu odgovornost za tu istu zemlju iz ruku stranaca.

"Međutim, kada se analaiziraju efekti intervencija stranac, koje su sve odreda išle na ruku ispunjavanju želja i ciljeva bošnjačko-muslimanske strane, njihov otpor usvajanju predložeg sporazuma je jasan i logičan", navela Bursaćeva.

Ona je ukazala da otpor i neprihvatanje sporazuma o punom suverenitetu, koji je partnerima u vlasti na nivou BiH ponudio lider SNSD-a Milorad Dodik, na čistac izvodi još nekoliko sitacija.

"Dok se lažno kunu u Dejtonski mirovni sporazum, neki u ovoj zemlji jednostavno ne prihvataju njenu strukturu, postojanje tri konstitutivna naroda i sve ono što su naše istorija i realnost, nego su spremni da produkuju i žive u metežu čekajući da neko u ime njih ovdje uredi stvar po unitarističkim željama", istakla je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da to svakako nije formula za uspjeh nijedne složene zajednice, pa ni BiH.

"Ostaje nada da će se u bošnjačkom korpusu pojaviti dovoljno razuma, hrabrosti i pragmatičnosti, kako bi se sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda tražila održiva rješenja. Svako drugo ponašanje je nadanje koje će neće nikad pretvoriti u radovanje", navela je Bursaćeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana