Novac MMF-a u magli

Veljko Zeljković
Novac MMF-a u magli

SARAJEVO - Kako stvari stoje, i nakon posljednjeg sastanka koji je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija održao sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Endrjuom Džuelom nejasno je da li će i kada doći do novog kreditnog aranžmana BiH sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom.

Komentarišući detalje ovog sastanka koji je održan u okviru redovnih proljećnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke sa predstavnicima vlasti BiH, Džuel je u pisanoj izjavi za “Glas Srpske” tek kratko naveo da će MMF, kao sljedeći korak, sagledati napredak koji su vlasti BiH ostvarile u pogledu reformi koje je osoblje MMF-a preporučilo u okviru nedavnih konsultacija po članu četiri.   

Novi kreditni aranžman, koji BiH već mjesecima bezuspješno pokušava da sklopi sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom kako bi došla do neophodnog novca za suzbijanje negativnih posljedica pandemije virusa korona, zapeo je jer je MMF kao uslov za dobijanje novca postavio sprovođenje određenih zakonskih reformi na nivou BiH.

Od vlasti je zatraženo uspostavljanje jedinstvenog registra računa fizičkih lica, ali i usvajanje Zakona o elektronskom potpisu i zakona iz oblasti energije na zajedničkom nivou.

Ovi prijedlozi su odmah na početku naišli na neodobravanje kako vlasti u FBiH, tako i u Republici Srpskoj, iz koje su istakli da se radi o još jednom pokušaju prenosa nadležnosti. Tegeltija je nakon ovog sastanka izjavio da će, ukoliko MMF ubrzo ne otvori pregovore da BiH dobije novi aranžman, zatražiti od direktora te međunarodne finansijske institucije da ih direktno pokrene, jer je, kako je istakao, nedopustivo da se o tome ne razgovara.

- Žao mi je što su prošla tri i po mjeseca, a MMF nije otvorio pregovore sa BiH i to je, po mom mišljenju, najveći problem. Mi smo insistirali na tome da aranžman mora da se nastavi i da je BiH opredijeljena da do njega dođe - poručio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana