Nova sramotna presuda Suda BiH: Veselijevoj samo 13 godina za ubistvo malog Slobodana

Željka Domazet
Nova sramotna presuda Suda BiH: Veselijevoj samo 13 godina za ubistvo malog Slobodana

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je drugostepenu presudu za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika i optuženu Elfetu Veseli osudilo na 13 godina zatvora, čime je pooštrena prvostepena presuda od deset godina zatvora koju je Sud BiH izrekao 8. maja ove godine.

Apelaciono vijeće potvrdilo je oslobađajuću presudu Sakibu Haliloviću, komandantu Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Kamenica Armije RBiH kojem je pripadala Veselijeva, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Sudu BiH.

Halilović je oslobođen optužbi da nije spriječio maltretiranje i ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića. Presuda je napisana u petak, a ročište Apelacionog vijeća održano je 28. oktobra ove godine, dok je juče dostavljena Tužilaštvu BiH i advokatima koji su se žalili na prvostepenu presudu.

U presudi Apelacionog vijeća, kojem je predsjedavao sudija Mirko Božović uz sudije Amelu Huskić i Dragomira Vukoju, a u koju je “Glas Srpske” imao uvid, navodi se da se “odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH u odnosu na optuženog Sakiba Halilovića”, te presuda Suda BiH od 8. maja ove godine koja je bila oslobađajuća potvrđuje. U presudi dalje stoji da se odbija kao neosnovana i žalba branioca optužene Elfete Veseli, “dok se žalba Tužilaštva BiH uvažava u odnosu na optuženu Elfetu Veseli, pa se prvostepena presuda Suda BiH od 8. maja ove godine u odnosu na ovu optuženu preinačava u dijelu odluke koji se odnosi na krivično-pravnu sankciju, na način da se optužena Elfeta Veseli, za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva po zakonu SFR Jugoslavije, za koje je prvostepenom presudom oglašena krivom, na osnovu istih zakonskih propisa” i izriče joj se kazna od 13 godina.

Elfeta Veseli osuđena je da je kao pripadnik Diverzantskog voda kojim je komandovao Halilović u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine na najsvirepiji način ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići - Novo Selo na području Kamenice. U optužnici je navedeno da je njen prvi nadređeni Sakib Halilović znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali da nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

- Nijedna riječ iz optužnice nije ostala nedokazana, a odbrana nijednom riječju nije opovrgla ni osporila dokaze Tužilaštva. Sakib Halilović i Elfeta Veseli su odgovorni za krivična djela koja im se stavljaju na teret - rekao je tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić u završnoj riječi pred izricanje prvostepene presude.

Advokat Lejla Čović rekla je da će optuženoj Veselijevoj u kaznu biti uračunato vrijeme koje je provela u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vrijeme koje je provela u ekstradicionom pritvoru.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila Stojanovića tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Uvredljiva odluka

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ocjenjuje da je sramotna i uvredljiva drugostepena odluka Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je Elfeti Veseli kazna povećana sa 10 na samo 13 godina zatvora za mučenje i svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića kod Zvornika 1992. godine. U ovoj organizaciji smatraju da se mora stati u kraj jednostranom radu Suda BiH koji optuženim Srbima izriče drakonske kazne za bilo kakav, nekada i nedokazani zločin, dok Bošnjacima izriče minimalne kazne i oslobađajuće presude za brutalne i masovne zločine.

Komandna odgovornost

 

Drugostepenom presudom u ovom predmetu ponovo je potvrđeno da Sud BiH ima dvostruke aršine i da za zločine počinjene nad srpskim civilima ne postoji komandna odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana