Skandalozan potez ministarke inostranih poslova BiH: Turkovićeva pravdala zločine

Aleksandar Stojanović
Skandalozan potez ministarke inostranih poslova BiH: Turkovićeva pravdala zločine

SARAJEVO - Objavom na društvenim mrežama u kojoj je podržala Sakiba Mahmuljina, pravdajući njegove monstruozne zločine “odbranom od najezde zločinaca”, ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković još jednom je pokazala da svoju funkciju koristi za promociju islamističkih stavova i stavila svima do znanja da podržava zločine koje su činili pripadnici Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”.

Ovako su reagovali predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH i RS na “Fejsbuk” objavu Turkovićeve u kojoj je prenijela pismo sina Sakiba Mahmuljina, koji je nedavno prvostepenom presudom osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene nad srpskim zarobljenicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema riječima sagovornika “Glasa Srpske”, ovakav način djelovanja Bisere Turković nastavak je srbofobne retorike koja je posljednjih dana primjetno pojačana, a u kojoj se veličaju oni koji su ubijali srpske civile i u kojoj se Srbi nazivaju “lošim narodom”. Ono što je indikativno na ovom primjeru je licemjerno djelovanje probošnjačkih političara koji konstantno optužuju Srbe da “veličaju ratne zločince” i zbog sličnih situacija pozivaju međunarodnu zajednicu da praktično ukine Srpsku, dok istovremeno za ovakve postupke, pored ćutnje međunarodne zajednice, dobijaju žustru podršku svojih partijskih kolega i članova stranaka.

Delegat u Domu naroda Dušanka Majkić, koja je u institucijama BiH pokrenula inicijativu da se raspravlja o radu Bisere Turković, rekla je za “Glas Srpske” da je ovo samo još jedan pokazatelj da ona svoju funkciju koristi kako bi promovisala islamističke ideje.

- Ovakve izjave su apsolutno neprihvatljive, ali nisu nikakvo iznenađenje, jer dolaze od kadra stranke koja otvoreno zagovara unitarnu BiH, islamističke ideje i koja nastoji da dva naroda potpuno eliminiše iz BiH. Umjesto da se kao ministar inostranih poslova bavi diplomatskim aktivnostima, radi na boljem položaju BiH u međunarodnim odnosima, ona svoju funkciju koristi za sprovođenje retrogradnih ideja - istakla je Majkićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković kaže da je ovakvo postupanje jednog ministra u najmanju ruku skandalozno i da bi u svakoj državi takve izjave bile osnov da se preispita djelovanje tog pojedinca, ali da ona očigledno ima podršku svoje partije.

- Kako je u pitanju prvostepena presuda, kao neko ko se nalazi na ozbiljnoj funkciji ona bi trebalo da se uzdrži od svakog komentara, jer se takve izjave mogu tumačiti kao pritisak na pravosudne institucije čiji cilj je da se Mahmuljinu u drugostepenom postupku eventualno umanji kazna - rekao je Petković.

Osude su stigle i iz opozicionih redova. Portparolka PDP-a Anja Petrović u izjavi za naš list istakla je da Turkovićeva na svojoj poziciji predstavlja isključivo ekstremno krilo SDA.

- Nije neočekivano ni ako uzmemo u obzir njen kontroverzni istorijat tokom rata, skandalozne poteze tokom ambasadorskih mandata ili danas kao ministra inostranih poslova. Gospođa Turković je i osoba od povjerenja svog stranačkog lidera, koji se ovih dana “istakao” izjavom da su Srbi loš narod i očigledno je da vode sinhronizovanu, mrzilačku politiku - istakla je Petrovićeva.

“Alahu-ekber”

U specijalnim informacijama i izvještajima Uprave bezbjednosti Armije BiH pod oznakom strogo povjerljivo navedeno je da je tokom ratnih sukoba Bisera Turković dolazila u posjetu pripadnicima tzv. Armije BiH koji su označeni kao vjerski fanatici, o čemu je “Glas Srpske” pisao prošle godine. Kako je navedeno u informaciji, pripadnici odreda su Turkovićevu morali pozdravljati uzvikom “Alahu-ekber”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana