Nova metodologija proširenja EU na zapadni Balkan

Tanjug
Nova metodologija proširenja EU na zapadni Balkan

STRAZBUR - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će narednih šest mjeseci biti ključni za odnose EU i zapadnog Balkana i najavljuje da će Evropska komisija za par nedjelja izaći sa novom metodologijom proširenja.

Ursula fon der Lajen je tokom predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedavanja u Evropskom parlamentu u Strazburu pozvala EU da održi momentum kada je reč o zapadnom Balkanu.

 - Ako želimo da samit EU Zapadni Balkan u Zagrebu bude uspješan moramo sada da uradimo naš domaći zadatak. Zato ćemo predstaviti našu metodologiju proširenja za par nedelja da bismo razgovarali o neophodnoj modernizaciji, a prvenstveno dali našim prijateljima na Zapadnom Balkanu prespektivu za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - poručila je fon der Lajen.

Ocijenila je da upravo Hrvatska, koja je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU, zna bolje od mnogih šta znači snaga evropske perspektive, koliko daleko ta perspektiva može odvesti zemlju u pogledu transformacije sistema i ekonomije, ali i šta je to dobro što EU može da uradi svojim angažmanom i investiranjem u regionu zapadnog Balkana.

Evropski poslanik Andor Deli izjavio je da se Evropska unija u posljednje vrieme ponašala kao zla maćeha prema zapadnom Balkanu, ali da, uprkos tome, građani tog regiona i dalje vole i podržavaju evropsku ideju.

Deli, poslanik mađarskog "Fidesa", je istakao da je pitanje proširenja EU veoma važno i poručio Hrvatskoj da je pred njom zadatak da ubedi one članice EU koje se protive toj ideji u suprotno.

- Takođe treba da obnovite povjerenje u zemaljama kandidatima na zapadnom Balkanu da ulazak u EU nije samo daleka šargarepa na veoma dugom štapu - rekao je Deli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana