Nova crnogorska vlast na meti žestokih kritika zbog rezolucije o Srebrenici: Rade sve što bi radio Đukanović

Vedrana Kulaga Simić
Nova crnogorska vlast na meti žestokih kritika zbog rezolucije o Srebrenici: Rade sve što bi radio Đukanović

BEOGRAD - Srpski zvaničnici iz Beograda i Banjaluke jedinstveni su u stavu da je crnogorska rezolucija o Srebrenici direktno usmjerena protiv Srbije i Republike Srpske i srpskog naroda koji je pod velikim pritiskom u cijelom regionu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je komentarišući taj dokument, koji je usvojen u Skupštini, a koji je predložila Bošnjačka stranka, uz podršku grupe poslanika, rekao da je sve što je urađeno bilo protiv vitalnog interesa srpskog naroda. Dodao je da u posljednjih godinu i po svakoga dana sluša optužbe kako se Srbija nekome miješa u unutrašnje odnose.

- Je li ta Srebrenica u Crnoj Gori? Kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom? Što se oni mešaju u nečije tuđe odnose? Ko smo mi da arbitriramo između Turske i Jermenije, ili Nemaca i kog god hoćete napadnutog naroda u Drugom svetskom ratu - upitao je Vučić.

On je rekao da je Srbija zbog usvojene rezolucije reagovala mirno i nijednu uvredljivu riječ nije uputila, ali će nastaviti da brani svoj narod, da još snažnije pomaže srpske kulturne institucije u Crnoj Gori, da podstiče Srbe da čuvaju srpski jezik i ćirilično pismo.

- Nekoga da ugrožavamo nećemo, ali neću da dozvolim onima koji svakoga dana ugrožavaju Srbiju da to čine - istakao je Vučić.

Reagovao je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji je rekao da je donošenje rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu upereno direktno protiv Srbije i Srpske te da je to urađeno zbog jakog pritiska iz inostranstva. On smatra da je ovo dio dobro osmišljenog projekta koji treba što više da optereti Srbiju i srpski narod.

- To što se dogodilo u crnogorskoj skupštini je ogromno razočaranje, a rezolucija je potpuno uperena protiv Srbije - rekao je Dačić za Televiziju Pink.

On je pozvao mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da se uključi u rješavanje političke krize u Crnoj Gori, naglašavajući da se nova Vlada ponaša vrlo slično kao i ona koju je predvodio crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

- Ne očekujem da to bude politika u interesu Srbije, već u interesu građana Crne Gore, a siguran sam da nije bilo u narodnom interesu da se donese ovakva rezolucija - poručio je Dačić.

Istoričar i predsjednik Naprednog kluba iz Beograda Čedomir Antić za “Glas Srpske” kaže da je riječ o prizemnom nacionalizmu u Crnoj Gori te da je rezolucija donesena da podijeli demokratski blok.

- Srpski narod u regionu je pod pritiskom. Sada vidimo da postoje snage u Crnoj Gori koje kažu da srpski narod može da dobije svoja prava samo ako prihvati da se na svaki način ogradi od Srbije. Rezolucija je zloupotreba žrtava i mislim da bi bilo dobro da Bošnjaci, čiji su najbliži stradali, ne dozvole da njihove žrtve na ovaj način budu banalizovane. Jer ako se ovako nastavi, niko više neće ozbiljno misliti o Srebrenici kao velikom zločinu - zaključio je Antić. 

Sadržaj

Skupština Crne Gore izglasala je 17. juna rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Za njeno usvajanje glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam. Za rezoluciju su glasali poslanici opozicije - Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Bošnjačka i albanske nacionalne stranke, kao i poslanici vladajućeg Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana