Nosović i Mrkajić u borbi za prevlast u Savezu logoraša Republike Srpske

Vedrana Kulaga Simić
Nosović i Mrkajić u borbi za prevlast u Savezu logoraša Republike Srpske

BANjALUKA - Turbulencije u republičkom Savezu logoraša dodatno su ojačale nakon što je za nedjelju zakazana sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da budu potvrđene odluke o isključenjima iz te organizacije, a što je, između ostalog, bio i razlog podjele članstva na dvije struje.

Kap koja je prelila čašu i uvela Savez, kao jednu od organizacija koje su proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, u vanrednu situaciju bilo je isključenje udruženja logoraša iz Laktaša, Broda i Modriča iz Saveza, od kojih je brodsko udruženje jedno od tri udruženja osnivača Saveza.

Jaz je produbljen kad je donesena odluka o isključenju i Udruženja logoraša sarajevsko-romanijske regije, na čijem čelu je Slobodan Mrkajić, koji je izabran i za predsjednika Skupštine Saveza, a koga je Predsjedništvo, uz podršku predsjednika Saveza Anđelka Nosovića, kasnije smijenilo sa te pozicije, što je, kako smatra dio članstva, potpuno nezakonito.

Revoltirani tim dešavanjima, na vanrednoj sjednici Skupštine Saveza kojoj je predsjedavao Mrkajić izglasana je, kako tvrde, smjena Nosovića sa pozicije predsjednika i donesena odluka o imenovanju povjereništva koje će voditi i zastupati Savez do izborne skupštine koja je planirana za 17. septembar.

Njihove odluke, s druge strane, ne priznaje Nosović koji je u petak za “Glas” potvrdio da je u nedjelju zakazana sjednica Skupštine Saveza na kojoj će biti potvrđeno razrješenje Mrkajića sa mjesta predsjednika, što je izglasano na sjednici Predsjedništva organizacije 11. juna. Uz to, kako je rekao, biće izabran novi predsjednik Skupštine, potvrđene odluke o isključenju udruženja iz Laktaša, Broda i Modriče te razmatran prijedlog za izmjenu i dopunu Statuta.

- Isključeni član ne može da obavlja funkciju predsjednika Skupštine. U Savezu je normalna i radna atmosfera, a ljudi su zainteresovani da bude riješen taj problem jer Mrkajić već duže vrijeme ne samo da nije radio za Savez nego suprotno, da bi ga doveo u stanje da ne može da funkcioniše - istakao je Nosović koji kaže da je za potvrdu smjene potrebna natpolovična većina prisutnih delegata.

Mrkajić, s druge strane, odbacuje optužbe i tvrdi da je Nosović taj koji je podijelio Savez, isključuje one koji su ga osnovali i koji ima podršku grupe koja s njim prepravlja Statut organizacije kako njima odgovara.

- Podijelio je Savez, a priča da sam ja to uradio. Rekao sam da ću ga spojiti. I spojiću ga - istakao je Mrkajić te dodao da je određena dokumentacija u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Za Nosovića kaže da je bivši predsjednik i čovjek koji ne želi da položi račune.

- Zakazana je izborna skupština, ali on se “vadi” na sve da bi opstao, kako ne bi polagao račune. Idemo sve po zakonu i Statutu. Izborna skupština je 17. septembra, a on može da zakazuje svoju skupštinu kada hoće. Imamo većinu. Zakleo sam se da ću vratiti Posavinu u Savez. Ujediniću sve, a izbaciti njega i osobe koje su mu pomagale - zaključio je Mrkajić.

Prvi sukob

Prvi sukob nastao je u Savezu logoraša Republike Srpske još u septembru 2019. godine, kada je biran nasljednik dugogodišnjeg predsjednika ovog udruženja Branislava Dukića. Anđelko Nosović je tada izabran za predsjednika, ali je njegov protivkandidat Ane Mihajlov to osporavao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana