Njemačka skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste rizičnih zemalja

G.S.
Njemačka skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste rizičnih zemalja

Njemačka je skinula Bosnu i Hercegovinu sa liste rizičnih zemalja odnosno liste zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusa.

Institut Robert Koh je danas objavio 19 zemalja i regija koje se više ne smatraju rizičnim područjima zahvaljujući niskoj stopi zaraze koronavirusom.

Šta odluka znači za putnike?

Zemlje koje su uklonjene sa liste rizika putovanja uključuju Jermeniju, Austriju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Kanadu, Kipar, Kosovo, Liban, Moldaviju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države.

Neke regije u Portugalu, Norveškoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Švicarskoj također se više ne smatraju rizičnim regijama.

Putnici koji ulaze u Njemačku avionom moraju prije polaska pokazati negativan rezultat testa, dokaz o vakcinaciji ili dokaz da su prebolovali koronavirus, bez obzira na to jesu li proveli vrijeme u rizičnom području, saopšeno je iz Instituta Robert Koh.

Odluka stupa na snagu 13. juna.

Ministar inostranih poslova Njemačke Heiko Mas danas je rekao da na mnogim mjestima broj infekcija opada, a sve više i više građana se vakciniše.

"Nakon dugog perioda lokkdauna, možemo se radovati većoj normalnosti, a to se odnosi i na putovanja", rekao je Mas.

Za sada nije poznato da li će doći do izmjena za državljane BiH koji žele turistički ili iz nekog drugog razloga putovati u Njemačku s obzirom da se današnja odluka odnosi samo na putovanja za njemačke državljane.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana