Njegovanje kulture sjećanja važno da se zlo ne ponovi: Promovisana knjiga Milana Ljepojevića

M.V.
Njegovanje kulture sjećanja važno da se zlo ne ponovi: Promovisana knjiga Milana Ljepojevića

BANjALUKA – U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske danas je promovisana knjiga "Istina o genocidu i zločinima" autora Milana Ljepojevića, a govori o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Dodaje da knjiga ima 640 strana a obim djela govori o genocidu i zločinu  koji je počinjen nad nedužnim ljudima.

-  Sam naslov govori o sadržaju knjige, o genocidu koji se desio nad Srbima, Jevrejima i Romima učinjen u NDH  i zločinama koji su nastavljeni sve do danas -   rekao je  Ljepojević.

Prema njegovim riječima, nad djecom su učinjena gnusna nedjela.

- U knjizi imamo imena poginule djece sa područja BiH, tačnije 8.030 imena djece do 14 godina, stradala u jasenovačkim  logorima, od toga na Kozarska Dubica i Gradiška otpada oko 5.500 hiljada. Ovo nije potpun spisak, samo je to jedan dio, jer nismo došli do potpunog spiska – rekao je Ljepojević.

Prema njegovim riječima, njegovanje kulture sjećanja važno je da se zlo ne bi ponovilo, a  ne iz neke osvetoljubivosti. Neka sela su napuštena kao njegovo rodno selo.

- Za moje potkozarsko selo Miloševo brdo  u ovoj knjizi imaju 152 imena djece do 14 godina, a danas u školi gdje sam ja učio prva slova nema nijednog djeteta  - rekao je Ljepojević  i dodao ako se zlo ne evidentira, obično je pravilo da se ono ponovi.

Jedan od recenzenata knjige Milan Blagojević kazao je da ova knjiga dokumentarističko djelo podijeljeno na šest cjelina, gdje se izdvajaju dva dijela.

-  Posebno je značajna cjelina o monstruoznom zločinima  nad djecom u logorima  Jastrebarsko, Sisak i Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata u NDH,  a drugi dio je onaj posvećen diktatorskom i tiranskom sistemu vladanja razvijenom u BiH, od potpisivanja Dejtonskom mirovnog sporazuma do danas  koji je diktatura OHR- izma - rekao je Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana