Nikšić: Do ponedjeljka potpisi za "demonstriranje većine" u Predstavničkom domu

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO - Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je danas da će do ponedjeljka, 6. februara, pokušati obezbijediti potpise poslanika "osmorke" kako bi "demonstrirali većinu" u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Nikšić je poslije lidera stranaka "osmorke" u Sarajevu rekao novinarima da bi o obezbjeđivanju većine u Predstavničkom domu FBiH informisali OHR i međunarodne partnere, nakon čega bi razgovarali i donijeli odluku.

On je naveo da bi partneri trebalo da u ponedjeljak donesu odluku da li da podrže ili ne rukovodstvo FBiH i da li će podržati kandidata SDA za potpredsjednika FBiH Refika Lendu.

Nikšić je istakao da stranka "Za nove generacije" (ZNG) više neće biti partner "trojke" (SDP, NS i NiP) ni na jednom nivou vlasti.

"Poznato je da su naše kolege kao dio žosmorkež istupile iz grupacije kada je u pitanju vlast na nivou BiH. Kada je u pitanju žosmorkaž u FBiH i tu imamo neke koji nemaju poslanike. Danas smo usaglasili i to je naš konačan stav da žtrojkaž ZNG više ne smatra partnerom", pojasnio je Nikšić.

On je dodao da je partnere danas obavijestio da je kantonalnim organizacijama SDP-a dopušteno da razgovaraju sa svim partnerima o formiranju vlasti u kantonima, naglašavajući da to ništa ne implicira da su se nešto dogovorili sa nekim.

Nikšić smatra da će, ako SDA napravi Vladu, vjerovatno imati i svog kandidata za premijera.

Lider Narodnog evropskog saveza /NES/ Nermin Ogrešević rekao je da su razgovori sa partnerima iz "osmorke" bili sadržajni i otvoreni, ali da postoje problemi koje treba rješavati.

Ogrešević je rekao da se neće odreći Pokreta za nove generacije, iako je Nikšić istakao da za "trojku" ova stranka više nije partner.

"Mi se ne možem odreći svoga partnera i zajedno sa Strankom za BiH ćemo nastaviti djelovati kao blok. Nadam se da ćemo u ovom teškom procesu uspjeti da izađemo uspješni", naveo je Ogrešević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana