Niko ne zna kada stižu nove uniforme

Vedrana Kulaga Simić
Niko ne zna kada stižu nove uniforme

SARAJEVO - Vojnici u Oružanim snagama (OS) BiH dugo već čekaju da zaduže nove uniforme koje su im obećane, a iako je postupak nabavke i zvanično otvoren, u Ministarstvu odbrane (MO) još ne mogu da kažu kada će sve biti završeno.

Priča o nabavci nove terenske uniforme otvorena je prije nekoliko godina, a tender je raspisan u avgustu ove godine. U obavještenju o nabavci odjevnih predmeta iz sastava kompleta nove terenske uniforme OS BiH je istaknuto da je za tu namjenu planirano 7,35 miliona KM bez PDV-a.

Rok za prijem zahtjeva za učešće u ograničenom postupku je istekao prije nekoliko dana.

U Ministarstvu odbrane su potvrdili za “Glas Srpske”, kada je u pitanju izrada novih uniformi, da je postupak nabavke u toku te će pripadnici OS BiH svoje nove uniforme dobiti po okončanju postupka javne nabavke.

Vojničke odore se, pojasnili su, mijenjaju iz razloga što OS BiH do sada nisu imale vlastitu originalnu uniformu, nego se koristio dizajn drugih država.

Konkretna razlika između sadašnje i buduće odjeće u vojnim redovima biće u kvalitetu materijala, dizajnu i sastavu kompleta.

- Proces javne nabavke terenske uniforme je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH pokrenut po dobijanju tehničkih specifikacija nove odore, koju je pripremio Zajednički štab Oružanih snaga te odobravanja plana nabavke za 2020. godinu. U procesu ugovaranja moraju biti poštovane sve zakonom predviđene procedure i rokovi te je kraj procesa nabavke teško predvidjeti. Otvaranje prispjelih ponuda očekuje se uskoro - kazali su u ministarstvu.

Pod jedinstvenom terenskom uniformom se podrazumijeva uniforma koju pripadnici OS nose na izvršenju svakodnevnih zadataka, obuci, pri obavljanju službe obezbjeđenja, na svim nivoima vojne uzbune i onda kada to narede komandanti kasarni i komandanti/komandiri jedinica.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić je nedavno istakao za “Glas Srpske” da će na uniformama biti nove šare te da bi postupak trebalo da bude završen do kraja godine.

Iako je resor odbrane rekorder u potrošnji među institucijama BiH, sa budžetom koji premašuje 250 miliona KM godišnje, vojnici nose dotrajale uniforme, a u ranijim godinama je čak bilo slučajeva da su nabavljane uniforme i čizme neodgovarajućih brojeva. U MO i OS BiH zaposleno je oko 10.000 službenika i profesionalnih vojnih lica.

Kritike

Na račun resora odbrane godinama stižu kritike i iz Parlamenta BiH, odnosno Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamentarnog vojnog povjerenika koji svake godine analizira stanje u kasarnama, ali i od samih vojnika. Sve češće su i problemi popune upražnjenih vojnih mjesta, posebno u kvotama koje pripadaju hrvatskom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana