Policija u Posavskom kantonu piše nove kazne: Nigdje ne piše da građani ne smiju isticati zastavu Srbije

Vedrana Kulaga Simić
Policija u Posavskom kantonu piše nove kazne: Nigdje ne piše da građani ne smiju isticati zastavu Srbije

ODžAK - Nakon što je srpski povratnik u Odžaku kažnjen zbog isticanja zastave Republike Srbije na traktoru tokom tradicionalne proslave Badnjeg dana, kaznu je zaradio i predsjednik Srpskog građanskog udruženje “Posavina” i lokalni funkcioner SNSD-a Damir Ivetić zbog pomena policijskog službenika koji je izrekao sankciju njegovom sunarodniku i sugrađaninu Damiru Kovačeviću.

I dok Kovačević tvrdi da su na Badnji dan samo obilježavali praznik, bez bilo kakvih drugih namjera prema sugrađanima drugih nacionalnosti, u posavskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, navodeći inicijale, kažu da je Kovačević na traktoru istakao zastavu “koja ne sadrži obilježja propisana Ustavom Županije posavske, FBiH i BiH”. Prekršajni nalog mu je, kako se dalje navodi, uručen zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

U zapisniku koji je izdat Kovačeviću policijski službenik se pozvao na član zakona koji glasi “ko pod vidom zastave ili grba BiH ili FBiH ili Županije ističe zastavu ili grb koji ne sadrže obilježja propisana Ustavom i zakonom BiH ili FBiH ili Županije”, biće novčano kažnjen u iznosu od 200 do 600 maraka.

Pravnik i advokat Milan Petković za “Glas Srpske” tvrdi da se to odnosi samo na zvanične institucije na kojima se ističu zastave.

- U konkretnom slučaju niko nije umjesto zastave BiH isticao zastavu Srbije, već sasvim slobodno istakao zastavu koja nije zabranjena nijednim zakonom u BiH, a kamoli njenim Ustavom. Svi konstitutivni narodi, kao i nacionalne manjine imaju pravo da na svojim kućama, u javnom saobraćaju istaknu svoju zastavu. Imaju i vozila, kao što je “mini moris”, koja u prodaju idu sa zastavom Velike Britanije na krovu - istakao je Petković. 

Posljednja dešavanja izazvala su salvu reakcija sa svih strana. Kovačeviću je nalog izrekao policijski službenik Edin Barjaktarević, za koga je u nekim izjavama isticano da je nacionalno obojen i da jedini vrši svoje vjerske obrede u prostorijama Policijske stanice Odžak.

Zbog toga je, sa 200 KM, juče kažnjen i Ivetić, jer je na profilu Udruženja na “Fejsbuku”, kako navode u kantonalnom MUP-u, “uočen tekst kojim se javno proziva i omalovažava službena radnja i policijski službenik samo iz razloga jer je nakon uočenog prekršaja preduzeo zakonom predviđene mjere i radnje”.

- Zastava i grb Posavskog kantona su proglašeni neustavnim davno. Dakle, dotični E. B. je isključivo nepoznavajući zakon, a vođen nacionalnim prefiksom, u ovom slučaju postupio i izrekao kaznu. Uz to, zastave se nisu vijorile na institucijama niti objektima, već u koloni vozila - kazao je u petak Ivetić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku.

Pozvao je i vlade Srpske i Srbije da se uključe u ovaj slučaj, a u izjavi za “Glas Srpske” je podvukao da imaju dobre odnose sa  svim građanima Odžaka i da žele da tako i ostane, ali i da ne mogu dozvoliti da srpski narod na ovaj način ponižavaju.

Opstrukcije

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u FBiH Đorđe Radanović ističe da je Posavski kanton poznat po tome što nije sproveo odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti Srba. Za “Glas Srpske” je podvukao da su na tom području stalne opstrukcije kada je riječ o povratku Srba i zapošljavanju na kantonalnom nivou, ali i pripadajućim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana