Nešić: Ustavni sud odlučuje po principu "samo neka je protiv Srba"

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA- Ustavni sud BiH nema pravila kada su Srbi i Republika Srpska u pitanju, već odlučuje po principu "samo neka je protiv Srba", pa tako je i odluka da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti u suprotnosti sa Ustavom BiH, ocijenio je lider DNS-a Nenad Nešić.

Nešić je naveo da je odluka Ustavnog suda BiH da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi sa Informacijom o prenosu nadležnosti u potpunosti u suprotnosti sa Ustavom BiH i propisanim nadležnostima Ustavnog suda BiH.

"Ovim je nastavljena praksa da Ustavni sud BiH pravi presedane kada je u pitanju Republika Srpska i inauguriše sebe u ustavotvorca", rekao je Nešić komentarišući jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH.

Prema njegovim riječima, ova apelacija je morala biti odbačena kao nedopustiva, saopšteno je iz DNS-a.

Ovo je drugi put poslije Dejtona da je Ustavni sud BiH odlučivao o nečemu što nije opšti akt, odnosno ustav ili zakon, kaže Nešić i podsjeća da je ranije kao nedopuštene odbacio sve apelacije koje su se odnosile na podzakonske akte.

"Donošenje drugačije odluke u ovom slučaju je presedan i neustavna odluka", istakao je Nešić.

Nešić je napomenuo da Ustav BiH precizno propisuje da Ustavni sud BiH ima nadležnost da odlučuje u sporovima između BiH i entiteta i odlučuje da li je neki član ustava ili zakona entiteta u saglasnosti sa Ustavom BiH.

On je podsjetio da je prvi presedan napravljen da bi se osporila investicija Republike Srbije u hidroelektranama "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini.

"Kada su Srbi i Republika Srpska u pitanju, očito je da Ustavni sud nema pravila i da odlučuje po principu – samo neka je protiv Srba. Da nije tužno bilo bi smiješno da se jedan deklarativan akt proglašava neustavnim. To je ravno zabrani slobode mišljenja", ocijenio je Nešić.

Volio bi, kaže, da vidi u kojoj odredbi Ustava BiH piše da se prenijete nadležnosti ne mogu vratiti.

Ustavni sud BiH juče je u Sarajevu utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana