Nešić i Poklukar: Nakon dogovora sa Evropolom, slijedi Fronteks

Srna
Nešić i Poklukar: Nakon dogovora sa Evropolom, slijedi Fronteks

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je danas da bi do kraja juna trebalo da bude formiran tim za pregovore sa Fronteksom (Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu).

Nešić je pojasnio da pred BiH nakon uspostavljanja pune saradnje sa Evropolom stoji pitanje pristupanja Fronteksu i da bi formiranjem tima za pregovore bio načinjen prvi korak na približavanju dogovoru sa tom agencijom.

-Očekujem unutrašnji konsenzus, uz uvažavanje oba entiteta i tri konstitutivna naroda. Smatram da je potpisivanje sporazuma sa Fornteksom u insteresu Republike Srpske, Federacije BiH i same BiH -  rekao je Nešić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Slovenije Boštjanom Poklukarom.

On je isstakao da će BiH insistirati da se prihvate njene sugestije, te da očekuje da će brzo biti dobijen pozitivan odgovor.
Govoreći o odnosima BiH i Slovenije, Nešić je rekao da vjeruje da BiH u Sloveniji ima važnog saveznika u Briselu i evropskom putu, a na Balkanu prijatelja koji razumije sve specifičnosti i odlike BiH.

-BiH za razliku od Slovenije još nije članica EU, ali smatramo da i od nas makar malo zavisi bezbjednost cijele Evrope. Zato cijenim svu saradnju i pomoć - rekao je Nešić i zahvalio Sloveniji za dosadašnju pomoć u oblasti bezbjednosti.

Dodao je da je razgovarano da se bilateralna saradnja između Slovenije i BiH unaprijedi i u oblasti forenzike, trgovine ljudima i borbe protiv svakog oblika kriminala, izazovima u pogledu migrantske krize.

Poklukar je izrazio zadovoljstvo što je BiH postigla sporazum sa Evropolom i najavio spremnost Slovenije da pošalje svoje predstavnike u BiH kada bude postignut dogovor između BiH i Fronteksa.

-Govorili smo i o viznoj politici, prije svega o zloupotrebi nekih legalnih modaliteta korištenja viza, naročito za ulazak u zemlje EU - rekao je slovenački ministar i dodao da je zaključeno da bi se trebalo usredsrediti na one zemlje iz kojih je najviše zloupotreba viza.

Poklukar je dodao da je pozvao Nešića da na jesen zvanično posjeti Sloveniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana