Nešić: BiH korak bliže punoj saradnji sa Evropolom

Srna
Nešić: BiH korak bliže punoj saradnji sa Evropolom

SARAJEVO- Pravilnik o radu i operativnoj saradnji nacionalne/zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju sa Evropolom danas su u Sarajevu potpisali predstavnici svih policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke, čime je otklonjena posljednja formalna prepreka za potpunu operativnost u odnosima policijske saradnje BiH i ove međunarodne organizacije.

Pravilnikom su utvrđeni način rada rada, obaveze i odgovornosti zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za sprovođenje zakona u BiH, te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmjene informacija između nadležnih organa u BiH i Evropolu. Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić istakao je u obraćanju da je ovim napravljen veliki korak za BiH, jer će značajno olakšati pridruživanje BiH EU.

"BiH, iako jedina zemlja zapadnog Balkana koja još nije uspostavila punu saradnju sa Evropolom, preko zajedničke kontakt tačke pridaje poseban značaj međunarodnoj policijskoj saradnji, zbog interesa unutrašnje bezbjednosti, posebno što ova oblast ima ključnu ulogu za pristupanje BiH EU", naveo je Nešić.

On je izrazio uvjerenje da će Evropol učiniti BiH bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja, a za aktivnosti koje su dovele do potpisivanja sporazuma posebno je zahvalio šef uDelegacije EU u BiH Johanu Satleru.

Nešić je istakao da se pitanje bezbjednosti bilo koje zemlje u regionu i šire ne može posmatrati van konteksta regionalne i evropske bezbjednosti.

"Policijska saradnja između različitih zemalja Evrope i svijeta je oblast koja se najbrže razvija posljednjih godina i čiji značaj sve više raste zbog brojnih povezanih bezbjednosnih izazova koji pogađaju svakoga, kao što su terorizam, trgovina ljudima, narkoticima, oružjem, pranje novca i druge vrste organizovanog kriminala", konstatovao je Nešić.

On je dodao da suprotstavljanje ovim izazovima nije moguće pojedinačno, pa se zajednička policijska saradnja i razmjena informacija putem međunarodnih organizacija, poput Evropola, Interpola, nameće kao neminovnost.

Današnjim potpisivanjem Pravilnika o radu, naglasio je Nešić, čini se posljednji formalni korak za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i Evropla, te omogućava potpuna operativnost kontakt tačke, koja će biti smještena u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara.

Nešić je najavio da se krajem idućeg mjeseca očekuje završetak adaptacije prostorija i smještaj tehničke opreme, kada će i zvanično početi sa radom zajednička kontakt tačke za saradnju sa Evropolom. Otvaranje kancelarije kontakt tačke najavljeno je za maj, nakon čega će biti uspostavljena i kontakt tačka BiH u Hagu, a predstavnik će biti iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Aleksandar Stjepanović. Satler je istakao zadovoljstvo što je BiH napravila korak bliže punoj saradnji sa Evropolom.

"Kriminal se ne zaustavlja na granicama, zbog čega je prekogranična saradnja u sprovođenju zakona ključna za bezbjednost i zaštitu građana širom Evrope", rekao je Satler. On je dodao se od BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Punom primjenom Sporazuma o saradnji sa Evropolom, kasnije i potpisivanjem sporazuma sa Evrodžastom i Fronteksom, BiH će u potpunosti početi da koristi evropske instrumente za jačanje borbe protiv teških oblika kriminala, što će biti korisno i za građane BiH i EU, a biće i korak naprijed na putu ka EU", zaključio je Satler.

Prisutnima se obratila i šef Odjeljenja za strategije i spoljne odnose Evropola Patricija Silveira koja je izrazila spremnost Evropola da pomogne agencijama za sprovođenje zakona u BiH, ukazavši na važnost zajedničkog suprotstavljanja svim kriminalnim prijetnjama.

Silveira je navela da Evropol već ima ostvarenu saradnju sa BiH u različitim oblicima kriminaliteta. "BiH je učestvovala u 12 operativnih akcija, od čega je u dvije u vezi sa trgovinom narkoticima i krijumčarenjem migranata imala jednu od vodećih uloga", rekla je Silveira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana