Nenad Nešić, v.d. predsjednika DNS-a: Izbori ne moraju biti odgođeni, skratiti rokove za predizborne aktivnosti

Srna
Nenad Nešić, v.d. predsjednika DNS-a: Izbori ne moraju biti odgođeni, skratiti rokove za predizborne aktivnosti

BANjALUKA - Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić smatra da lokalni izbori ne moraju biti odgođeni zbog epidemije, te da je dovoljno skratiti rokove za predizborne aktivnosti.

Nešić je istakao da je rano za razmišljanje o odgađanju izbora, jer će epidemija do oktobra proći i situacija se dodatno može procjenjivati za dva-tri mjeseca, saopšteno je iz DNS-a.

- Ono što bi trebali u ovom momentu uraditi jeste skratiti rokove za izborne aktivnosti koji su ionako predugi, pa nam kampanja traje po pola godine - rekao je Nešić, komentarišući inicijativu Centralne izborne komisije BiH za uvođenje zakonske mogućnosti za odgađanje lokalnih izbora.

Prema njegovim riječima, Izborni zakon BiH trenutno predviđa tri stvari, a prva je da se izbori raspisuju 150 dana prije održavanja, kada počinje rok za prijavu za ovjeru političkih subjekata za učešće na izborima.

- Drugi rok je da se prijava za ovjeru za učešće na izborima, sa prikupljenim potpisima, predaje najkasnije 135 dana prije održavanja izbora. Treća stvar je da političke partije predaju kandidatske liste najkasnije 90 dana prije izbora - naveo je Nešić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On smatra da je sasvim dovoljno ispravno rješenje skratiti ove rokove i u redovnim okolnostima, a posebno u vanrednim kada je izborne aktivnosti nemoguće sprovoditi.

- Racionalno i opravdano rješenje je izbore raspisati krajem jula, da rok za ovjeru za učešće na izborima bude do sredine avgusta, a predaja listi do kraja avgusta. Suludo je da svako dvije godine izgubimo pola godine na predizborno politikantstvo i zato je u interesu svih da se skrate rokovi i predizborne aktivnosti - ocijenio je Nešić.

On je podsjetio da je za odgađanje izbora neophodno promijeniti 10 kantonalnih ustava, dva entitetska i Ustav BiH koji propisuju da se izbori održavaju svake četiri godine.

- Ukoliko bi pokušali prolongirati izbore bez promjene 13 ustava, u pitanje bi došao njihov legalitet i vrlo vjerovatno bi takve izmjene Izbornog zakona BiH bile proglašene neustavnim od Ustavnog suda BiH - zaključio je Nešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana