Nenad Nešić, predsjednik DNS-a: Svi moraju pokazati principijelnost

Darko Momić
Nenad Nešić, predsjednik DNS-a: Svi moraju pokazati principijelnost

Naredne sedmice planiran je koalicioni sastanak poslije kojeg će biti jasnija naša pozicija u koaliciji i budući odnos sa SNSD-om, kaže predsjednik DNS-a Nenad Nešić u intervjuu za “Glas Srpske”.

On tvrdi da je smijenjena ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić visoki funkcioner DNS-a i da su od koalicionog partnera SNSD-a tražili da im saopšte razloge za smjenu.

- Ono što znam je da ona nije imala propusta u svom radu i da smo od premijera Radovana Viškovića i rukovodstva SNSD-a tražili da nam predoče razloge - kaže Nešić.

GLAS: Zar kao razlog nije navedena situacija u Prijedoru i saradnja DNS-a sa SDS-om i PDP-om?

NEŠIĆ: Mi u Prijedoru nemamo potpisan nikakav sporazum sa SDS-om, niti nam je to u planu. Naš cilj je da zaštitimo svoje članstvo koje je u prethodnom periodu doživjelo razna poniženja u tom gradu. Ipak, sačekajte narednu sedmicu i sastanak sa SNSD-om i sve će biti mnogo jasnije.

GLAS: Šta očekujete od sastanka?

NEŠIĆ: Naše Predsjedništvo je jednoglasno odlučilo da lokalnim odborima da slobodu za saradnju. Preporuka je da u što većem broju ti partneri budu iz SNSD-a i Socijalističke partije, međutim tamo gdje to iz raznih razloga nije moguće dozvoljena je saradnja i sa drugima. U tom smislu principijelnost treba da pokaže i SNSD, jer i oni u nekoliko opština sarađuju sa SDS-om i PDP-om.

GLAS: Postoji li saglasnost u DNS-u u vezi sa nasljednikom Lejle Rešić?

NEŠIĆ: DNS je velika stranka i svakako ima dovoljno kadrova koji ispunjavaju uslove za ministarsku poziciju. Odmah da vam kažem da nikakvih nesuglasica u rukovodstvu nema, jer jednostavno o tome još nismo raspravljali. Malo je poznato da je juče imenovan pomoćnik ministra finansija iz DNS-a. Riječ je o Stojanu Krnjajiću iz Kozarske Dubice. DNS, nakon parlamentarnih izbora, još nije zastupljen u punom kapacitetu.

GLAS: DNS i SNSD dugi niz godina sarađuju Banjaluci, a prije dva dana ste ponovo podržali kandidaturu Igora Radojičića za gradonačelnika Banjaluke. Mogu li nesuglasice u Prijedoru uticati na Banjaluku?

NEŠIĆ: Saradnja naših stranaka u najvećem gradu Republike Srpske traje dugo. Naš odbor u Banjaluci vrijedno radi i to je samo logičan slijed događaja. DNS je u najvećem gradu Srpske pokretač raznih infrastrukturnih projekata i tu na praktičnom primjeru pokazujemo jedinstvo i rezultate. Postoji ozbiljna opasnost da ovakve trzavice demotivišu birače i o tome valja voditi računa.

Skupština

GLAS: Kada će biti održana sjednica Izborne skupštine DNS-a?

NEŠIĆ: Skupština je planirana za polovinu marta, međutim uvođenjem vanrednog stanja nisu stečeni uslovi za njeno održavanje. Naš plan je da što prije organizujemo Skupštinu, ali i proslavu dvadesete godišnjice stranke. Biće to radna i svečana sjednica sa brojnim gostima, na kojoj ću zahvaliti za novi mandat predsjednika stranke, jer me je do sada podržalo više od 60 stranačkih odbora u cijeloj Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana