Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja “Povratnici”: Vlast BiH ne pomaže ni migrantima ni svojim građanima

Vedrana Kulaga Simić
Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja “Povratnici”: Vlast BiH ne pomaže ni migrantima ni svojim građanima

BiH posljednjim potezima i najavama ne odmaže samo svojim građanima u ovoj krizi, sa kojom nikako da se izbori, nego i samim migrantima koji će postajati sve nervozniji.

Istakao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja “Povratnici” iz Bosanskog Petrovca Nemanja Davidović govoreći o dogovorima na nivou BiH i Unsko-sanskog kantona da se ide u zatvaranje migrantskih kampova “Bira” i “Miral”, zabrani ulaska ilegalnim izbjeglicama na tu teritoriju i proširenju kapaciteta u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa, srpskog sela koje je udaljeno od centra Bihaća oko 30 kilometara i nalazi se na rubu Bosanskog Petrovca. 

- Ova država i zvanično više ne pomaže migrantima, već im i odmaže. Proširivanje Lipe apsolutno nije nikakvo rješenje jer migranti ne žele da budu tu. Ponovo će biti u Bihaću, i više nego sada jer im je iz Lipe bliži nego iz Velike Kladuše, a ako ovo i sprovedu, biće ih više i u Bosanskom Petrovcu, i Bihaću i Kladuši, a tranzitna ruta će ići preko Petrovca jer tu su vrata kantona. Pratim i situaciju na međuentitetskoj liniji. To tek nije rješenje. Oni žele u Bihać i Veliku Kladušu, i ako ih vratite u Novi Grad, samo ste im dozvolili da još jednom prođu kroz ta sela - istakao je Davidović.

GLAS: Da li takav rasplet nagovještava komplikovaniju situaciju?

DAVIDOVIĆ: Da. Šta god da napravite za migrante, oni tu neće biti jer ne žele. Nije cilj nekome ko je došao iz Islamabada da bude u kampu, u selu kakvo je Lipa. Neće se zadržati. Eventualno će prespavati pet, šest dana, pokušati da pređe granicu, zadržati se koliko god mogne u Bihaću pa se opet vratiti u Lipu da odmori. Nervoza migranata, ali time i problemi lokalnog stanovništva će biti sve veći. Lipa će sigurno biti uređenija nego Vučjak, koji je bio divlji kamp, ali će biti problema i to i većih nego što je tamo bilo kada je u pitanju bezbjednost. 

GLAS: Stav nadležnih u kantonu podržao je i ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić?

DAVIDOVIĆ: Ne bih ga komentarisao nakon posljednjih izjava koje je dao. Najavio je svoj plan za rješavanje migrantske krize, ali ne vjerujem da ima ni snage ni moći da se bori sa problemom ovakvih razmjera.

GLAS: Ko može?

DAVIDOVIĆ: Predsjedništvo BiH treba da nastavi u pravcu koji je zadao srpski član Milorad Dodik, odnosno da budu potpisani ugovori sa svim zemljama iz kojih dolaze migranti i da budu tamo vraćeni. Čim vratite prvi avion iz BiH, mijenja se tranzitna ruta i šalje drugačija poruka. 

GLAS: Možete li i hoćete li, kao udruženje, nešto preduzeti povodom novih najava?

DAVIDOVIĆ: Udruženje je lokalnog karaktera, a ovaj problem koji imamo evropskih razmjera. Ukazivali smo, ukazujemo i ukazivaćemo, ali nema sluha za naše potrebe i probleme. Ni na nivou resornog ministarstva, a sve manje i u kantonalnoj vladi. Još nismo razmišljali o protestima, pratićemo situaciju, a u zavisnosti od toga, nije ni to nemoguće.

Pozadina

GLAS: Ima li pozadine u ovim novim planovima? Da li je to nastavak priče o zauzimanju srpskih imanja u FBiH koja se čula kada je počelo opremanje kampa u Lipi?

DAVIDOVIĆ: Kada sam prvi put iznio informaciju da će se kamp širiti na privatnu zemlju oko kampa, ljudi koji su vlasnici i tada su bili protiv širenja kampa na njihovu zemlju bez njihove dozvole. Mislim da se ništa nije promijenilo tokom ova tri mjeseca, a kamp se širi. To je jasna poruka tim ljudima. Istina je da oni ne žive tamo, ali imaju pravo na svoje, na mir kada odu na ognjište, što već sada nemaju. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana