Nema zaraženih među osuđenima sa prostora bivše Jugoslavije

Srna
Nema zaraženih među osuđenima sa prostora bivše Jugoslavije

HAG - Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu saopštio je da nijedan od 20 osuđenih za zločine u bivšoj Jugoslaviji, koji izdržavaju kazne u zatvorima u 11 evropskih zemalja, nije zaražen virusom korona.

O tome su zatvorske vlasti tih zemalja obavijestile Karmel Agius, predsjednika sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

U Estoniji kaznu zatvora izdržavaju Milan Lukić, Milan Martić i Dragomir Milošević, u Danskoj Radoslav Brđanin, Radivoje Miletić i Nebojša Pavković u Finskoj, Milomir Stakić u Francuskoj, Goran Jelisić u Italiji, Vlastimir Đorđević, Stanislav Galić, Dragoljub Kunarac i Vujadin Popović u Njemačkoj, Sredoje Lukić u Norveškoj, Radislav Krstić, Sreten Lukić, Mićo Stanišić i Stojan Župljanin u Poljskoj, Miroslav Bralo u Švedskoj, Jadranko Prlić u Velikoj Britaniji i Bruno Stojić u Austriji.

Agius je od vlasti tih zemalja zatražio informacije o tome šta su preduzele u prevenciji širenja zaraze među zatvorenicima, kao i da ga svake dvije sedmice, do juna, izvještavaju o stanju, prenose beogradski mediji.

U haškom pritvoru nalaze se bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Nastavak rada suda u Hagu okvirno je planiran za juni. U toku je ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, koji se nalaze na privremenoj slobodi u Srbiji.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu Mladiću odgođena je sredinom marta, jer je general bio podvrgnut operaciji. Novi termin za raspravu biće naknadno određen.

Karadžić, koji je osuđen na doživotni zatvor, čeka da iz haškog pritvora bude prebačen na izdržavanje kazne u nekoj od evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana