Nema zaraženih državljana BiH u SAD i Izraelu

G.S.
Nema zaraženih državljana BiH u SAD i Izraelu

U Izraelu je trenutno 3.035 zaraženih korona virusom, a 49 osboa je u teškom stanju, dok je 10 osoba umrlo. Na sreću nema državljana BiH, kaže za ATV, Duško Kovačević, ambasador BiH u Izrelu.

"Što se tiče naših građana, ovdje nema mnogo, ima ih nekolicina ja sam s njima u kontaktu i što se tiče s njihove strane nema nikakvih specijalnih zahtjeva, traženja, čujemo se, ja kontaktiram s njima, interesujem se za njihovo zdravlje, kakva je situacija. ali, u suštini, oni su svi u ovom trenutku dobro", rekao je Duško Kovačević, ambasador BiH u Izrelu.  

Prije dva dana i Izrael je uveo zabranu kretanja svim građanima, dozvoljen je odlazka u nabavku, apoteku i kretanje 100 metara od adrese stanovanja, kaže Kovačević. Vlasti Izarela smatraju da su sljedeće sedmice kritične. 

"Što ja mogu vidjeti iz svog stana, na ulicama gotovo nema nikoga. Dakle, ukoliko se i pojavi neki pješak vidim da im prilazi, u ovom momentu ih samo opominje, iako su od srijede propsiane kazne od 500 šekela, to je negdje oko 250 maraka do šest mjeseci zatvora. Što se tiče ambasada i diploamtskog kora, mi se možemo kretati, s obzirom da imamo i diplomatski imunitet. Međutim većina, ja mislim čak i sve ambasade i sve diplomte se pridržavaju ovih mjera", istakao je Kovačević. 

Sljedeća mjera je totalno zatvaranje države i ograničavanje kretanja. Do sada je bez posla je ostalo oko milion ljudi, kaže Kovačević. 

Ukoliko u narednim danima, odnosno u naredna dva dana, ne dođe do smanjenja zaraženih koronavirusom, izraelska vlada će uvesti potpunu zabranu kretanja stanovništva.

Ekonomija će sa sadašnjih 30 posto svesti na 10 posto. Ministar finansija smatra da će ovo biti katastrofa za izraelsku ekonomiju, dok premijer smatra da se mora reagovati i izbjeći najgori mogući scenario kad je u pitanju širenje koronavirusa.

Ovo će podrazumijevati gotovo totalnu mogućnost kretanja. Radiće samo najosnovnije službe, vojska će zajedno sa policijom kontrolisati provođenje mjera.

Sinoć je izraelski nacionalni avioprevoznik obustavio sve komercijalne letove, nezaposlenost je porasla na 21 posto (oko 890.000 ljudi je od početka marta ostalo bez posla).

Ambasador BiH u Sjedinjenim Državama Bojan Vujić za ATV kaže da su škole, ugostitljski objekti, uslužne djelatnosti zatvoreni a avioni prizemljeni. Takođe napominje da među zaraženima nema državljana BiH. 

"Moram da kažem da smo svakodnevno u kontaktu sa jako puno građana BiH koji su sticajem okolnosti ostali ovdje u Americi. Stejt Department je objavio da svi oni kojima ističe viza će imati priliku da produže vize na internetu, tako da neće biti nikakvih problema, obzirom da mnogo građana trenutno ne može da se vrati u BiH", naglasio je Bojan Vujić, ambasador BiH u Sjedinjenim Državama. 

Ambasador Vujić ujedno prati dešavanja u Republici Srpskoj. Kaže da ima samo riječi hvale za rukovdstvo Republike Srpske i reakciju u trenutnoj situaciji. (ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana