Nema zaraze kod osoba koje su primile vakcinu "Sputnjik pet"

Srna
Nema zaraze kod osoba koje su primile vakcinu "Sputnjik pet"

MOSKVA - Niko od dobrovoljaca koji su testirali vakcinu "sputnjik pet" u prvoj fazi nije obolio od kovida 19, rekao je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju Univerziteta "Sečin" i jedan od organizatora kliničkih testiranja vakcine Vadim Tarasov.

"Prošlo je pola godine od trenutka sprovođenja testiranja. U kontaktu smo sa dobrovoljcima, redovno pratimo njihovo stanje. Do sada niko nije inficiran", rekao je Tarasov.

On je objasnio slučajeve ponovne zaraze virusom korona, nakon vakcinisanja "sputnjikom pet", time što procedura nije bila do kraja obavljena, prenosi sajt "Stopkoronavirus.rf".

"Pacijent nije primio još jednu dozu, kako je planirano i samim tim organizam nije stvorio otpornost na kovid 19", rekao je Tarasov.

Klinička testiranja vakcine "sputnjik pet" počela su na Univerzitetu "Sečin" 18. juna, podsjeća "Sputnjik".

Tokom ispitivanja u kojima je učestvovalo 38.000 dobrovoljaca potvrđena je bezbjednost vakcine. Saopšteno je da je kod svih stvoren imunitet na infekciju.

Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je registrovalo vakcinu protiv virusa korona "sputnjik pet", čime je postala prva u svijetu takve vrste.

Na vakcini "sputnjik pet" radili su Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i Ruski fond za direktne investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana