Nema smisla da novac stoji na računima

Vedrana Kulaga
Nema smisla da novac stoji na računima

BANjALUKA - Članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH iz Srpske zatražiće u četvrtak na sjednici tog odbora objašnjenje zbog čega 300 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) još stoji na računu banke umjesto da bude raspoređeno entitetima s ciljem saniranja posljedica virusa korona.

MMF je 23. aprila, nakon dogovora političkih lidera i nadležnih u BiH, Centralnoj banci doznačio oko 333 miliona evra po osnovu aranžmana brze finansijske pomoći za ublažavanje posljedica pandemije, a do zastoja je došlo jer, sudeći prema izjavama, nema dogovora čelnika SDA i HDZ-a BiH o podjeli novca u Federaciji.

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Radomir Božić potvrdio je danas za "Glas Srpske" da će sjednica biti održana u četvrtak, a ne u srijedu kako je bilo u nekim najavama. Božić kaže da mora biti stavljeno na dnevni red ovo pitanje jer znatan iznos novca nepotrebno dugo stoji na računu banke.

- Postavićemo to pitanje. Nastala je jedna komplikovana, administrativna situacija i nastojaćemo da to i raspetljamo jer nema nikakvog smisla da novac toliko dugo stoji - istakao je Božić.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović ponovila je raniji stav Srpske da se nedopustivo dugo čeka raspodjela tog novca te podsjetila da su sredstva opravdano očekivali u budžetima entiteta do kraja aprila.

- Tako je bilo i dogovoreno. Nema razloga da ta sredstva stoje u Centralnoj banci. Sporazum sa MMF-om su potpisali svi ministri finansija u BiH i Pismo namjere entitetski ministri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Svi su se složili i sa iznosom i raspodjelom. Nije bilo nijedne sporne situacije jer pismo ne bi bilo ni potpisano. Sve je prethodno dogovoreno i potpisano, a sada je prosto nevjerovatno da novac stoji u Centralnoj banci, a da nama već teče kamata za nepovlačenje sredstava - rekla je Vidovićeva te naglasila da očekuje da će ova situacija biti što prije razjašnjena, a novac doznačen krajnjim korisnicima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je prošle sedmice da Centralna banka BiH ima sve što je potrebno da isplati novac koji je uplatio MMF, te da nije jasno kakvu dopunsku odluku banka čeka. I on je upozorio da su počeli da se povlače neki loši politički potezi i licitira procentima raspodjele između entiteta i Brčko distrikta, a potom za raspodjelu između Vlade FBiH i kantona. Nerazjašnjeni odnosi hrvatskih i bošnjačkih ministara su, kako je rekao, preslikavanje odnosa iz FBiH.

Prvobitni aranžman sa MMF-om trebalo je da bude vrijedan 150 miliona evra, ali je kasnije obim povećan na oko 330 miliona.

Raspodjela

Iz aranžmana sa MMF-om bi, kako je ranije najavljeno, Federaciji BiH trebalo da pripadne 62 odsto sredstava iz kredita, a Republici Srpskoj 38 odsto. Oba entiteta po pola procenta treba da izdvoje za Brčko distrikt. Od novca koji pripadne FBiH 50 odsto bi trebalo da ostane u federalnom budžetu, a druga polovina bi trebalo da bude podijeljena na deset kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana