Nema normalnog objašnjenja za blokadu gasovoda

Vedrana Kulaga Simić
Nema normalnog objašnjenja za blokadu gasovoda

BANjALUKA, SARAJEVO - Ne postoji nijedan opravdan razlog za blokadu izgradnje novog gasovoda, koji od Rače ide prema Banjaluci, kada se posmatra sa stanovišta struke i vremena u kojem živimo, a neću da ulazim u to da li se iza svega krije politika.

Poručio je to za “Glas” direktor preduzeća “Gas-Res” Ljubo Glamočić nakon što na zajedničkom nivou BiH nije postignut potreban konsenzus u vezi sa pojedinačnim prijedlozima za vođenje pregovora s ciljem zaključivanja prednacrta sporazuma BiH sa Hrvatskom i Srbijom o izgradnji gasovoda.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara, naime, u utorak nije bilo saglasnosti za davanje zelenog svjetla za početak pregovora između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda “Južna interkonekcija” na pravcu od Zagvozda (Hrvatska) do Posušja - Novog Travnika/Travnika sa odvajanjem za Mostar. Istu sudbinu dočekao je prednacrt sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija” na pravcu granica Srbije - BiH - Bijeljina - Banjaluka - Prijedor - Novi Grad.

Glamočić ne krije da je iznenađen ovim epilogom sjednice.

- Nema nijednog objektivnog razloga da se ne da saglasnost na “Novu istočnu interkonekciju” BiH, odnosno Republike Srpske i Srbije. Ja sam iznenađen neprihvatanjem tih zajedničkih projekata jer na tu temu pričamo skoro deset godina. Kao čovjek koji je u ovom sektoru duže od 20 godina, ne mogu to da shvatim - kazao je Glamočić.

Situacija je još, kako je rekao, nepojmljivija imajući u vidu da je Vlada RS u maju ove godine dala saglasnost federalnim kolegama za projekat “Južne interkonekcije”.

- Doduše, data je uslovna saglasnost, ali je data. Rečeno je da smo saglasni s tim, ali i ako oni dozvole nama da i mi pravimo ovo. Jedini uslov bio je da oba projekta imaju isti status i da krenemo u procedure potpisivanja međudržavnih sporazuma - zaključio je Glamočić koji sumnja da će dogovor biti postignut u skorije vrijeme.

Prednacrte međudržavnih ugovora o gasnim interkonekcijama na usvajanje Savjetu ministara dostavilo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kojim rukovodi Staša Košarac. Sa Košarcem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a on je po završetku sjednice rekao da su politički predstavnici iz FBiH blokirali donošenje odluke o podršci nacrtima sporazuma koji se odnose na gasifikaciju te ocijenio da su “maske pale” te i da su donošenje odluke blokirali oni kojih se najviše tiče čak i južna interkonekcija. Kazao je da su rezultati sjednice potpuno neobjašnjivi s obzirom na to da su ih tokom intenzivnih razgovora s kolegama iz FBiH uvjeravali da ima političke saglasnosti da se glasa i za južnu i istočnu novu interkonekciju.

Epilog je pripisao političkim predrasudama i motivima te ukazao na niz nelogičnosti, navodeći da je, kada je riječ o južnoj interkonekciji, sporazum sačinila federalna Vlada, a da oni koji participiraju u Savjetu ministara, a čiji su predstavnici u Vladi FBiH nisu glasali za sporazum o toj interkonekciji.

- Čini se da su išli logikom da “ne dozvole Srpskoj, a da ne moraju dobiti ni oni” - ocijenio je Košarac koji je uvjeren da postoje predrasude jer gas koji se odnosi na istočnu interkonekciju dolazi iz Rusije.

U nacrtu ugovora sa Srbijom je, između ostalog, navedeno da je taj projekat, odlukom Vlade RS od 2019, nacionalni projekat od strateškog značaja i da su ugovorne strane upoznate i saglasne sa Sporazumom zainteresovanih strana o izgradnji gasovoda koji su lani potpisali JP “Srbijagas” Novi Sad i “Gas-Res”.

Poruke iz Rusije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je polovinom juna, nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Upravnog odbora “Gasproma” Aleksejom Milerom, da će cijena gasa za Srpsku ostati ista, ali i da je dogovoreno da mapa puta za novi gasovod ispod Drine bude završena za dva mjeseca. Dodao je da sarajevske institucije deset godina blokiraju da gas prođe ispod Drine i da će, ako tako nastave, i Srpska blokirati ostale projekte koji su važni za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana