Nema kraja turbulencijama u Savezu logoraša: I Nosović i Mihajlov tvrde da su predsjednici

Vedrana Kulaga Simić
Nema kraja turbulencijama u Savezu logoraša: I Nosović i Mihajlov tvrde da su predsjednici

BANjALUKA - Turbulencije u republičkom Savezu logoraša dodatno su pojačane nakon što je dio članstva, koji ne priznaje Anđelka Nosovića za predsjednika organizacije, na svojoj skupštini za koju tvrde da je legalna, za predsjednika izabrao Aneta Mihajlova.

Nosović, s druge strane, na sve to odgovara da je on jedini predsjednik i da ne mogu isključeni članovi da njega smjenjuju i postavljaju novo rukovodstvo.

Članstvo Saveza je, sudeći prema stavovima, podijeljeno na dvije struje od kojih je jedna uz Nosovića, a druga uz Mihajlova i Slobodana Mrkajića. Kap koja je prelila čašu i uvela Savez u svojevrsnu vanrednu situaciju bilo je isključenje udruženja logoraša iz Laktaša, Broda i Modriče iz Saveza, od kojih je brodsko udruženje jedno od tri udruženja osnivača organizacije. Jaz je dodatno produbljen prije nekoliko mjeseci kad je donesena odluka o isključenju i Udruženja logoraša sarajevsko-romanijske regije, na čijem čelu je Mrkajić, koji je bio predsjednik Skupštine saveza, ali ga je zatim Predsjedništvo, uz podršku Nosovića, kasnije smijenilo sa te pozicije, ali to nije prihvatilo cjelokupno članstvo.

Revoltirani tim dešavanjima na vanrednoj sjednici Skupštine u junu kojoj je predsjedavao Mrkajić izglasana je, kako tvrde, smjena Nosovića sa pozicije predsjednika i donesena odluka o imenovanju povjereništva koje će voditi i zastupati Savez do izborne skupštine koja je tada najavljena za 17. septembar. Sjednica je i održana tokom proteklog vikenda. Mrkajić je, između ostalog, izabran za predsjednika Skupštine, a Mihajlov za prvog čovjeka. Reagujući na taj epilog Nosović tvrdi da je i dalje on jedan jedini legalni predsjednik, a u prilog tome, dodaje, idu nedavne sudske presude.

- Oni su kao izabrali rukovodstvo Saveza i sad su kao oni ti koji odlučuju, a istina je da nijedan od četiri čovjeka, koja su kao izabrana na pozicije, nije član Saveza jer su isključeni prije dvije godine, a tu našu odluku su potvrdili i sudovi - ističe Nosović i tvrdi da je ta grupa već nekoliko puta nasilno pokušala da preuzme prostorije, dokumentaciju i pečat.

Sa Mrkajićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a Mihajlov tvrdi da je sve jasno kao dan.

- Ja sam jedini legalni predsjednik Saveza i to znaju svi koji se razumiju u akte Saveza. Možda ovako površinski kad se gledaju stvari izgleda da postoje dva predsjednika, ali istina je jedna. Ja sam predsjednik i radiću u interesu logoraša za razliku od Nosovića koji bi trebalo da odgovori zbog čega tri godine nije podnio finansijski izvještaj i zbog čega nema programa rada, zbog čega je sebi odredio novčanu naknadu jer je u aktima Saveza navedeno da se to radi volonterski - upitao je Mihajlov.

Tvrdi i su pojedina udruženja nelegalno isključena iz Saveza.

- Koji član Statuta to predviđa? Nijedan - zaključio je Mihajlov, koji je naglasio da u presudama na koje se poziva Nosović ima manjkavosti.

Naknade

Ane Mihajlov ističe da su logoraši među rijetkima koji nisu dobili jednokratnu novčanu pomoć od 100 maraka kao borci, civilne žrtve rata i drugi jer, kako tvrdi, nisu imali koga da se bori za njih.

- Jedino što je Nosović radio jeste prisustvovanje na obilježavanjima važnih datuma - istakao je Mihajlov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana