Nema jedinstva o Srebrenici

Darko Momić
Nema jedinstva o Srebrenici

Banjaluka - Predstavnici boračke populacije pozvali su juče narodne poslanike da na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za 14. avgust, podrže poništavanje izvještaja Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine koji je 2004. godine usvojila tadašnja Vlada RS.

Za razliku od boraca koji imaju nepodijeljeno mišljenje, poslanici još nemaju jedinstven stav o ovom pitanju, jer predstavnici vladajućih stranaka unaprijed podržavaju poništavanje izvještaja, dok opozicioni poslanici još nisu zauzeli kategoričan stav o tome kako će se ponašati na posebnoj sjednici.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da će poslanici SNSD-a podržati poništavanje izvještaja, jer smatraju da u vezi sa dešavanjima u i oko Srebrenice treba da budu utvrđene sve okolnosti i sve što se dešavalo na tom području od 1992. do 1995. godine.

- Mi smatramo i da bi bilo jako dobro kada bi Narodna skupština RS zauzela jedinstven stav o ovom pitanju - kaže Kovačević.

Šef Kluba poslanika NDP-a Krsto Jandrić smatra da osim predloženog dnevnog reda za posebnu sjednicu, koji se sastoji samo od informacije o izvještaju Komisije za Srebrenicu, nije predložen nikakav zaključak da bi mogao da kaže da li ga podržava ili ne.

- To je jako ozbiljno i osjetljivo pitanje i ne smije da služi za potrebe bilo čije predizborne kampanje. Koliko ja znam, predsjednik Republike Milorad Dodik uputio je pismo liderima parlamentarnih stranaka i pozvao na sastanak prije sjednice kako bi bili usaglašeni zajednički zaključci. Taj sastanak i ono što se na njemu dogovori trebalo bi dalje da odredi i sam tok posebne sjednice Narodne skupštine - kaže Jandrić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da nije dobio pismo, ali ostavlja mogućnost da je ono u toku jučerašnjeg dana eventualno stiglo u sjedište njegove stranke, a da on to ne zna, jer je čitav dan proveo na terenu. Ali i on, kao i Jandrić kaže da ne može samo na osnovu predloženog dnevnog reda kazati da li je za poništavanje izvještaja.

Lider SDS-a Vukota Govedarica juče nije odgovarao na naše pozive, isto kao ni lider radikala Milanko Mihajlica.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić poručio je juče da je potrebno da Vlada Srpske formira novu komisiju koja će ispitati ratna dešavanja na srebreničkom području, a da bude povučen raniji izvještaj Komisije za Srebrenicu.

  • Komisija se prilikom izrade izvještaja bazirala na presudu Haškog tribunala generalu Radislavu Krstiću, a u međuvremenu su stavljeni van snage mnogi elementi iz te presude, kao što je incident u Cerskoj dolini, koji je potpuno izmišljen, a koji se i dalje nalazi u izvještaju Komisije za Srebrenicu - upozorio je Savčić.

Poruka starješina VRS

Potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin pozvao je poslanike u Narodnoj skupštini da obaveže Vladu Srpske da poništi izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine i da inicira formiranje međunarodne komisije eksperata koja bi se bavila utvrđivanjem istine o događajima u i oko Srebrenice.
- Organizacija starješina VRS očekuje da se narodni poslanici izdignu iznad svakodnevne politike i shvate ozbiljnost i značaj ovog pitanja za RS i BiH - zaključio je Župljanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana