Nema jakog sela bez snažne zadruge

Anita Janković-Rečević
Nema jakog sela bez snažne zadruge

BANjALUKA - Zadrugarstvo je nezamjenljiv segment razvoja agrara i ruralne sredine jer poljoprivredni proizvođači udruženim nastupom na tržištu ostvaruju brojne benefite, počevši od jednostavnijeg plasmana proizvoda, do stručne podrške i većih podsticaja.

Istaknuto je ovo u petak na svečanosti povodom obilježavanja 20 godina rada Zadružnog saveza RS, gdje su učesnici naglasili da jakog sela nema bez snažne zadruge.

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga kazao je da je u Srpskoj registrovano oko 380 zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga, ali da je znatan broj njih poslovno neaktivan.

- U narednom periodu pažnju planiramo da posvetimo poslovno aktivnim zadrugama. Očekujemo da u budućnosti uspostavimo novi sistem zadrugarstva, gdje ćemo potencirati proizvođačke zadruge i stvaranje dodatne vrijednosti - rekao je Kulaga i dodao da zadružni sektor ima podršku nadležnih.

Pomoćnik ministra za stručne usluge u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Bojić kazao je da je u posljednjih pet godina zadružni sektor dobio 3,5 miliona KM iz agrarnog budžeta, te da će iduće godine nastojati da povećaju podršku ovom sektoru.

- Ministarstvo daje maksimalnu podršku zadružnom sektoru kako bi se podigao na viši nivo. Kroz projekte koje realizujemo putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, zajedno sa proizvođačima, radimo upravo na razvoju i širenju kooperantske mreže, gdje pokušavamo maksimalno podržati proizvođače i udruživanje - naveo je Bojić.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darko Božić najavio je da će narednih dana u Beogradu predložiti da određena sredstva budu usmjerena Zadružnom savezu RS i podsticaju razvoja zadrugarstva u Srpskoj.

Predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović istakao je da postoji dobra saradnja sa Zadružnim savezom RS, te da treba raditi na jačanju odnosa jer je razmjena iskustava dragocjena za obje strane.

U sklopu obilježavanja jubileja domaći proizvođači prezentovali su proizvode, a na štandovima su se našli domaći sokovi, povrće, rakije, sirevi i vina. Jedan od izlagača bila je poljoprivredna zadruga “Uvac” iz Rudog, koja broji oko 50 članova.

- Glavna djelatnost nam je otkup svježe maline, prerada, pakovanje i plasman. U posljednje vrijeme smo počeli sa proizvodnjom gotovih proizvoda poput sokova od maline i aronije, slatka od maline, marmelade - rekao je direktor zadruge “Uvac” Nenad Ljubojević.

Svoj rad predstavila je i poljoprivredna zadruga “Žene” iz Bratunaca, koja ima 27 kooperanata i u fazi je širenja.

Imovina

Miroslav Bojić je istakao da je resorno ministarstvo s ciljem reafirmacije i razvoja novog koncepta zadrugarstva donijelo program razvoja poljoprivrednog zadrugarstva u Srpskoj za period 2019-2025. godine.

Podsjetio je da je u toku donošenje izmjena Zakona o zadružnom sektoru, kojim će biti riješeno i pitanje zadružne imovine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana