Neizvjesna trka s vremenom i reformama

V. K. S.
Neizvjesna trka s vremenom i reformama

SARAJEVO, BANjALUKA - Pandemija virusa korona uveliko je pomrsila planove Savjeta ministara BiH, nadovezujući se na političku blokadu koja je obilježila početak mandata aktuelnog saziva, što predstavlja problem nadležnima jer u ovoj godini moraju da nadoknade izgubljeno vrijeme, te nastave sa reformama.

Ovogodišnje obaveze, zadaci i ciljevi su sažeti u programu rada Savjeta ministara BiH za 2021. godinu, koji je, uz određene korekcije, usvojen na posljednjoj sjednici te institucije.

Osnovni cilj je, kako piše na početku, ubrzanje sprovođenja zakonodavnih, socio-ekonomskih i društvenih reformi, a nadležni su se osvrnuli i na period nakon opštih izbora u oktobru 2018. godine. 

- S obzirom na to da duže od godinu nakon izbora nije bila formirana vlast na nivou BiH, a nakon toga su uslijedili periodi blokada zbog otvorenih kadrovskih pitanja, dok je u 2020. došlo do usporavanja rada zbog pandemije, to je dodatna obaveza Savjeta ministara da u 2021. godini radi maksimalno predano, kako bi se pokušalo nadoknaditi vrijeme koje je propušteno u prethodnom periodu - istaknuto je u dokumentu.

Reformski procesi, koji su preduslov za pregovore o pridruživanju EU, ostaju u vrhu prioriteta, uz one koje su za period 2019-2022. usaglasile i usvojile vlade Republike Srpske i FBiH, te Savjet ministara BiH.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović za “Glas” smatra da se nadležni u BiH nisu snašli sa pandemijom ni lani, a ni danas.

- Nisu prihvatili sugestije ekonomske struke, odnosno da bude formiran ekonomski krizni štab. Novac koji vlasti pozajmljuju nije transparentno usmjeren, a sve govori da je pred nama teža godina od prošle. Nezahvalne su svake prognoze, ali nadležne institucije moraju pratiti pad fiskalnih prihoda kako bi mogle planirati sve, pa i pomoć - istakao je Pavlović.

Da u BiH ima puno izazova i neizvjesnosti, smatra i član Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski.

- Ovaj saziv ima, možda, najviše problema i zadataka, a politički odnosi su takvi da uvijek možemo očekivati neočekivano. Ima dosta stvari u BiH o kojima nema konsenzusa, tako da se veoma lako može desiti da sapletu sami sebi - zaključio je Sitarski za “Glas”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana