Nebojša Radmanović: SDA sve radi da SNSD ne bude u vlasti

Željka Domazet
Nebojša Radmanović: SDA sve radi da SNSD ne bude u vlasti

Politička ekipa u Sarajevu neće SNSD u vlasti na nivou BiH i to pokazuju svaki dan. Sve ostalo je alibi, priča i izmišljanje, tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović.

- To znači da izvršna vlast ostaje u tehničkom mandatu ne znamo do kada. To je gubitak za čitavu BiH. Sve što iz SDA traže više je od onoga što je normalno u pregovorima i dokazuje da oni sve rade protiv formiranja te vlasti - kaže Radmanović u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: SDA sada traži povećanje broja ministarstava. Kako to komentarišete?

RADMANOVIĆ: To je neki njihov novi adut da do dogovora ne dođe. Broj ministarstava se zna. Šta je ravnopravnije za tri konstitutivna naroda nego da raspodjela ministarstava bude po tri za svaki. O tome uopšte ne treba raspravljati. U najnoviju priču o povećanju broja ministarstava ne vjeruju ni predlagači. Na to neće pristati ne samo SNSD nego ni niko iz Srpske.

GLAS: Zbog čega SDA ne želi da vlast bude formirana, dok istovremeno optužuju poslanike SNSD-a da parlament ne radi?

RADMANOVIĆ: Oni koji prave probleme optuživaće za neuspjeh i blokade svakog drugog. Svi znaju kod koga je problem. Problem je u SDA. Oni ne žele SNSD za partnera. Tačno je da su naši pogledi na BiH različiti, ali to ne znači da će naći iz RS one koji će razmišljati kao oni. Mi ne biramo partnere ni Hrvatima ni Bošnjacima. Oni koji su dobili na izborima treba da legitimno predstavljaju svoj narod u vlasti na nivou BiH bez obzira na to što se sa njima možda ne slažemo. Oni, nažalost, misle drugačije.

GLAS: Kada bi moglo da dođe do pomaka?

RADMANOVIĆ: Računajući predstojeće događaje, ne očekujem da o tome ozbiljno raspravljamo prije juna. Kada imamo u vidu da ide katolički Uskrs, pa pravoslavni Vaskrs, pa 1. maj, potom 9. maj, to onemogućava normalan rad i dogovor lidera, a onda nema ozbiljnog razgovora do kraja maja.

GLAS: Iz SNSD-a poručuju da neće predugo tolerisati ove opstrukcije SDA i da imaju neku svoju opciju. O čemu je riječ?

RADMANOVIĆ: Mi ne moramo da radimo na razvoju BiH. Naš prioritet je RS, a BiH kao krovna institucija kojoj pomažemo onoliko koliko nama u RS treba. Ako iz Sarajeva neće to da rade, ne moramo ni mi. Vidljivo je da je Savjet ministara i u prethodne četiri godine radio slabo, a sada pogotovo. To je ogromna šteta, prije svega za Sarajevo i jedan dio BiH. Šteta je i za nas u RS, ali je veća u Sarajevu. Uvijek imamo mogućnost da kažemo da ni mi nećemo raditi. Neka prave vlast s kim god hoće.

GLAS: Savjet ministara usvojio je plan rada za ovu godinu, u kojem je jedan od prioriteta aktivacija MAP-a. Kako to komentarišete?

RADMANOVIĆ: To nije potrebno komentarisati. Ako jedan konstitutivni narod nešto ne prihvata, smiješno je to stavljati u planove. To nikada neće biti završeno ako je jedan narod protiv i svako normalan bi morao ovako da razmišlja. Tu se gube mjeseci i svađamo se ni za šta. Ovo je još jedna podvala sarajevske ekipe u planu rada nepostojećeg Savjeta ministara i pokazatelj da i ovo malo Srba što je tu i ne čita ono za šta diže ruke. To je nepotrebno trošenje energije.

GLAS: Najavili ste da Savjet ministara neće biti formiran do godišnjih odmora. Znači li to da ni parlament do tada neće raditi?

RADMANOVIĆ: Neće raditi ni parlament. SNSD je jasno sa svojim partnerima rekao da nema formiranja radnih tijela u parlamentu dok sve ne bude spremno za formiranje Savjeta ministara.

GLAS: Kako komentarišete izjave ministra bezbjednosti Dragana Mektića da bi BiH, kao i Srbija, trebalo da uđe u NATO?

RADMANOVIĆ: Dragan Mektić ne razumije ono o čemu govori. Njegove ranije izjave pokazuju da to nije razumio, kao što nije shvatio ni ovu poslednju rezoluciju Narodne skupštine o neutralnosti. Za čitave četiri godine nije razumio ne samo to nego i mnoge stvari iz struke bezbjednosti i nije se ponašao normalno. Takve izjave pokazuju da je zalutao i politički i stručno.

GLAS: Dijelite li stav da odnosi BiH sa susjedima nikad nisu bili gori?

RADMANOVIĆ: U suštini, BiH sa dva susjeda ima samo jedan problem, a to je rješenje granične linije. On je malo veći sa Hrvatskom. Drugih problema nema i ne može biti problema sa ovim dvjema zemljama, koje su na neki način matične konstitutivnim narodima ovdje i sa kojima BiH ima najveću ekonomsku razmjenu. Ono što je u posljednje vrijeme ispalo su izmišljanja jednog broja neukih i nedoraslih političara koji su napravili probleme tamo gdje ih nema. Obavještajna priča ne bi ni bila politički problem i problem između dviju država da u nju nije uskočio ministar. Zna se kako se ti problemi rješavaju da ministar nije mislio da je važno da tu priču ispriča medijima. Drugih problema ne vidim.

GLAS: Da li je stvaranju afere “Selefije” doprinijela i činjenica da je gotovo cijeli prošli mandat OBA radila bez parlamentarnog nadzora?

RADMANOVIĆ: Odgovorna država i političari moraju obezbijediti parlamentarni nadzor nad obavještajnom službom i drugim službama bezbjednosti i poznato je zašto se to radi u svim demokratskim zemljama u svijetu. Sporno je ko je ovdje napravio problem. Prema onome što je ministar ispričao, problem je napravila SOA, a ne OBA. Nadzor je neophodan ne samo za OBA nego i za druge službe koje imaju više ovlašćenja.

Evropski put

GLAS: Koliko smo danas blizu ili daleko od EU i kandidatskog statusa?

RADMANOVIĆ: Mislim da smo dalje nego što smo bili 2009. godine, kada smo imali najbolji izvještaj. Ni tada nam nisu rekli da apliciramo. Sada, ko zna zašto, pozvali su nas da podnesemo aplikaciju i ispunimo upitnik, koji nismo ispunili do kraja kako treba. Desilo nam se to u godini kada odlazi Evropska komisija. S ovima je razgovarati o kandidatskom statusu nesvrsishodno, a nove nema do kraja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana