NATO razumije politiku neutralnosti, ali Bošnjaci ne

V. K.
NATO razumije politiku neutralnosti, ali Bošnjaci ne

Banjaluka - Višegodišnji član parlamentarnih komisija za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić istakla je juče da svi imaju više razumijevanja za stavove Republike Srpske i Srbije o vojnoj neutralnosti od bošnjačkih političara.

Ona je, reagujući na izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u intervjuu za beogradsku “Politiku”  istakao da poštuje politiku neutralnosti, naglasila da vojnu neutralnost želi i Republika Srpska, ali da nije protiv saradnje sa tim savezom, što je i jasno poručeno u više navrata.

- Nevjerovatno je da zvaničnici NATO-a imaju više razumijevanja za ovakav izbor neutralnosti. Republika Srpska nije rekla da hoće u drugi vojni savez. Nećemo da idemo ni u jedan takav savez jer nas istorijsko nasljeđe koje imamo obavezuje da budemo mnogo osjetljiviji u tom dijelu kada donosimo odluke nego što su u FBiH. Nadamo se da će uskoro to razumjeti i bošnjački političari - rekla je Majkićeva.

Jens Stoltenberg je, naime, rekao da u potpunosti poštuju politiku neutralnosti Srbije i da postoji saradnja i partnerstvo koje je razvijeno sa tom zemljom, dodavši da, kao što pokazuju primjeri Austrije, Finske i Švedske, neutralnost i partnerstvo sa NATO-om se međusobno ne isključuju.

Zvaničnici Republike Srpske ističu da, prema Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, Srpska ne prihvata ulazak u NATO, koji je bombardovao Srbe, ali da se ne protivi saradnji s tim savezom. Rečeno je i da se sa NATO-om može sarađivati na projektima “Partnerstvo za mir” i IPAP, koji podrazumijeva individualnu saradnju u pojedinim programima.

Godišnji nacionalni program na kojem insistira bošnjačka strana, a koji je u nekoliko navrata skidan i sa dnevnog reda Savjeta ministara, postao je jedna od ključnih prepreka za formiranje nove vlasti u Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana